Παυλόπουλος: Χωρίς τα Γλυπτά, ο Παρθενώνας είναι βαριά πληγωμένος

Παυλόπουλος: Χωρίς τα Γλυπτά, ο Παρθενώνας είναι βαριά πληγωμένος

– Εθνικός στόχος η επανένωση των Γλυπτών

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου, κατηγορώντας τους ότι αναδεικνύονται «συνεργοί» στο «εγκληματικό ανοσιούργημα» του Έλγιν.

«Χωρίς τα Γλυπτά, ο Παρθε­νώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας του Έλγιν, δεν μπορεί να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτιστικό μήνυμα που του αναλογεί», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση για την έκδοση των πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο κ. Παυλόπουλος επικαλέσθηκε τη θετική στάση του λόρδου Κένεθ Κλαρκ, ενός εκ των σημαντικότερων ιστορικών τέχνης του 20ού αιώνα, ο οποίος σε επιστολή του προς τον ιστορικό τέχνης Τόμας Μπόντκιν, στις 3 Σεπτεμβρίου 1943, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είμαι υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων στην Ελλάδα. Όχι όμως για να επανατοποθετηθούν στον Παρ­θενώνα, αλλά για να εκτεθούν σ’ ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης, την κατασκευή του οποίου, νομίζω, θα έπρεπε να πληρώσει η βρε­τανική κυβέρνηση. Θα το έκανα για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, ως έκφραση της υποχρέωσής μας στην Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αντιπα­ραβολή της στάσης του λόρδου Κένεθ Κλαρκ με τη «μίζερη» και «ανάξια» της παράδοσης της Μεγάλης Βρετανίας στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου. Οι οποίοι, όπως τόνισε, «αναδεικνύονται κατώτεροι των πε­ριστάσεων ως προς την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κοινού μας πολιτισμού» και ταυτόχρονα «αμετανόητοι συνεργοί του εγκληματικού πολιτιστικού ανοσιουργήματος του Έλγιν».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πολιτιστική εμβέλεια του Παρθενώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μνεία στην ιστορική και μνημειώδη ομιλία του συγγραφέα Αντρέ Μαλρό, ο οποίος και εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρ­νηση στην πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης στις 28 Μαΐου 1959. Είχε ξεκινήσει την ομιλία του με τη φράση «Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε», αποθεώνοντας τη μοναδικότητα του Παρθενώνα. «Μέσω αυτού του πολιτισμού και προς δόξαν του φωταγωγείται η Ακρόπολη, η οποία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κανείς άλλος πολιτισμός δεν έθεσε», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το πνεύμα της Ελλάδας εμφανίσθηκε αρκετές φορές στον κόσμο.

Ήταν λαμπρό στην Αναγέννηση, πόσω μάλλον που η Αναγέννηση πολύ λίγο γνώριζε την Ασία και εξίσου λαμπρό και συνταρακτικό σήμερα που γνωρίζουμε την Ασία. Σε λίγο καιρό θεάματα όπως αυτό θα ζω­ντανέψουν τα μνημεία της Αιγύπτου και της Ινδίας, θα δώσουν φωνή στα φαντάσματα όλων των στοιχειωμένων τόπων.

Η Ακρόπολη όμως είναι ο μονα­δικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από πνεύμα και από το θάρρος».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ