Oι περικοπές των λειτουργικών δαπανών στο ΥΠΕΞ δεν είναι καινοφανές φαινόμενο!
Με τα λόγια αυτά σχολιάζει συνταξιούχος πρέσβης ένθετο άρθρο στη στήλη «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών» για τη σημαντική περικοπή των λειτουργικών δαπανών στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Αρχών του Εξωτερικού φαίνεται πως δεν ενδιαφέρουν.
Οι περικοπές μπορεί να συνεχίζονται, αλλά το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές!
Δεύτερο σχόλιο, οι υποκειμενικές κρίσεις των προϊσταμένων των διπλωματικών αρχών, που επιδρούν αρνητικά στην υπηρεσιακή απόδοση των υφισταμένων. Οπωσδήποτε και υπάρχουν κρίσεις προσωπικού χαρακτήρα. Όμως τα υπηρεσιακά συμβούλια μπορεί να μην τις λαμβάνουν υπόψη στις προαγωγές ή στις μεταθέσεις. Όπως και τα διοικητικά δικαστήρια, όταν υπάλληλοι προσφεύγουν σε αυτά, που, ως επί το πλείστον, τους δικαιώνουν.
Μία τρίτη παρατήρηση αφορά την ελλιπή ενημέρωση των Αρχών του Εξωτερικού από το κέντρο. Αυτονόητη, γράφει, η εκπροσώπηση της χώρας, δίχως να είναι απαραίτητο να αποστέλλονται οδηγίες. Μόνο όταν χρειάζονται! Παντογνώστες οι πρέσβεις… Αγνοείται πλήρως το μόνιμο, σχεδόν, παράπονο των πρέσβεων, μονίμων αντιπροσώπων, προξένων, κ.ά., για ελλιπή ενημέρωση από την Κεντρική Υπηρεσία, γεγονός που είχε αναγκάσει έναν από τους επιφανέστερους πρέσβεις να διατυπώνει συνεχώς τη φράση που είναι γνωστή και ως «φόρμουλα Ζαχαράκη», ότι «εκτός αντιθέτων ημετέρων οδηγιών που πρέπει να μου περιέλθουν το αργότερο έως… προτίθεμαι να υποστηρίξω τη θέση».
Έχει, έκτοτε, αλλάξει κάτι στη λειτουργία του ΥΠΕΞ;
Διπλωματικός