Ο κορονοϊός προ των πυλών
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
-Σε ετοιμότητα οι Αρχές, τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευτείτε
Αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις είναι χαμηλός ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Έτσι, λοιπόν, ήδη πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ ορίσθηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς που θα δέχονται τα ύποπτα κρούσματα. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.
Ωστόσο το απόγευμα της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αφού εισήχθη εσπευσμένα 62χρονος ασθενής με συμπτώματα παρόμοια με του κορονοϊού. Ο ασθενής είχε ταξιδέψει προ εικοσαημέρου στην πόλη Ουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε ο φονικός ιός, γι’ αυτό και οι γιατροί ανησύχησαν και τον έθεσαν αμέσως σε καραντίνα. Παράλληλα έλαβαν δείγμα, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για κορονοϊό ή γρίπη.
Το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης που διενήργησε το Ινστιτούτο Παστέρ ήταν αρνητικό. Μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 άτομα στην πόλη Ουχάν της Κίνας, όπου και πρωτοεμφανίστηκε, ενώ έχει προσβάλει εκατοντάδες άλλα άτομα, όλοι τους Κινέζοι. Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τη διαχείριση της επιδημίας αυτής.
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει συγκαλέσει σε συνεδρίαση τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για τον νέο κορονοϊό. Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής έδωσε στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Τι είναι οι κορονοϊοί;
Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών, οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: Καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό –βρογχίτιδα ή πνευμονία–, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, καθώς στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορόνα.
2. Ποια είναι η ταυτότητα του νέου κορονοϊού;
O νέος κορονοϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15% – 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε –αλλά και έως 14– ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: Πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.
3. Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;
Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, αλλά η θνητότητά του δεν ξεπερνά το 4%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 – 2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα.
4. Πώς μεταδίδεται;
Μέσω του αέρα, από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος), ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κορονοϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες).
5. Υπάρχει θεραπεία;
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
6. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του;
Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κορονοϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: Καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.
Τα νοσοκομεία αναφοράς
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό ανά υγειονομική περιφέρεια είναι τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας.
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Σε έξαρση η γρίπη με 21 νεκρούς και 100 σοβαρά κρούσματα
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την τελευταία εβδομάδα (20–26 Ιανουαρίου) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 319 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 162 (50,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 145 (89,5%) ήταν τύπου Α και τα 17 (10,5%) ήταν τύπου Β. Τα 117 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 75 (64,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 42(35,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από την πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησε φέτος η γρίπη μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 1232 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία, ενώ καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από αυτά τα 88 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (58 άνδρες και 30 γυναίκες). Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Με βάση τα παραπάνω -όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ- συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα 11–17 Μαΐου. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.