Απέφυγε ο Μητσοτάκης κόντρα με τον Σαμαρά

Απέφυγε ο Μητσοτάκης κόντρα με τον Σαμαρά

Φοβούμενος τη ρήξη…

-Θα είμαι παρών, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός

Η ανοιχτή (ευθεία) διαφοροποίηση –διά της αποχής από την ψηφοφορία– του Αντ. Σαμαρά ως προς την επίμαχη τροπολογία για το ποδόσφαιρο αποτελεί τον «προάγγελο» της τακτικής που θα ακολουθήσει από τούδε και στο εξής, τουλάχιστον στα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Ως τέτοια προκρίνει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό, στο οποίο άσκησε αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού είναι –σύμφωνα με πληροφορίες– να έχει μια διακριτή παρουσία στα δημόσια πράγματα, χωρίς απαραίτητα κάθε φορά να συμπλέει με την κυβερνητική γραμμή. Ενδεχόμενο που εγκυμονεί κινδύνους για τριβές και μικρές ή μεγαλύτερες… παρεξηγήσεις, που αναπόφευκτα θα πυροδοτήσουν σενάρια ρήξης, προοπτική που κάθε άλλο παρά ρίγη ενθουσιασμού προκαλεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Η αλλαγή στάσης του πρώην πρωθυπουργού συνδέεται από ορισμένους με συ­γκεκριμένες επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, με τις οποίες διαφωνούσε ή ήταν άκρως αντίθετος. Αυτές που βάρυναν περισσότερο ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει το όνομα του Αλ. Τσίπρα στην Προανακριτική για τη Novartis και η προτίμησή του στο πρόσωπο της Αικ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε διακαώς να θέσει τον κ. Τσίπρα υπό τον έλεγχο της Βουλής και της Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνει πράξη η… προεκλογική δέσμευσή του «θα τους πάω μέχρι τέλους, θα τον καθίσω στο σκαμνί». Δέσμευση που δεν… συμμερίστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η στάση του είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειάς του για το ότι δεν προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πλην, όμως, οι… διευκρινίσεις δεν είναι ιδιαίτερα πειστικές, ειδικά για όσους γνωρίζουν γεγονότα και καταστάσεις.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να απέχει από την ψηφοφορία αιφνιδίασε εντελώς τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του καθώς δεν ήταν κάτι που ενδεχομένως περίμεναν. Δεν είχαν δείγματα ότι θα ακολουθούσε διαφορετική στάση από αυτήν της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό και όταν καταγράφηκε η απουσία του στη Βουλή επικράτησε σύγχυση και παγωμάρα στην κυβερνητική παράταξη, καθώς άπαντες έψαχναν να εντοπίσουν την αιτία, αν ο κ. Σαμαράς είχε επιστρέψει ή όχι από τις ΗΠΑ, αν υπήρχε ή όχι σοβαρός λόγος για να απουσιάσει από την ψηφοφορία, πόσω μάλλον που ο πρωθυπουργός είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Μέσα στη σύγχυση των πρώτων ωρών δεν αποφεύχθηκαν οι βιαστικές κινήσεις και οι κινήσεις πανικού, στις οποίες συνέβαλλε και η στάση των ανθρώπων του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά. Η πρώτη αντίδραση στενού του συνεργάτη ήταν ότι «δεν γνωρίζει κάτι» και πως «έχει να μιλήσει μαζί του αρκετές ημέρες». Από πλευράς κυβέρνησης έγινε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα της απουσίας και στο πλαίσιο αυτό προφανώς ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε μαζί του ο κ. Σαμαράς και του ανέφερε ότι η απουσία του οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους. Είναι αδιευκρίνιστο αν ο κ. Καλαφάτης κινήθηκε αυτοβούλως ή έπειτα από συνεννόηση με παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου (σ.σ.: Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν εκτός Ελλάδας).

Οι… διευκρινίσεις του κ. Καλαφάτη ενόχλησαν ιδιαιτέρως τον κ. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τέτοια επικοινωνία δεν υπήρξε. Η ενόχλησή του, δε, ήταν εμφανής και σε όσα διεμήνυσε μέσω στενών συνεργατών του, καθώς τόνισε ότι «ούτε έδωσε, ούτε του ζητήθηκαν και ούτε μπορούσαν να του ζητηθούν εξηγήσεις»!

Εκ των υστέρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έσπευσε να πει ότι ποτέ δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις και δεν μπορούσε αυτό να συμβεί με έναν πρώην πρωθυπουργό. Αυτή πιθανότατα θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να αποφύγει μια ρήξη με τον κ. Σαμαρά. Κάθε φορά που ο τελευταίος θα διαφοροποιείται σε ένα ζήτημα η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι ότι ένας πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ