Το «Oruc Reis» δοκιμάζει την ελληνική αποφασιστικότητα στο Καστελλόριζο

Το «Oruc Reis» δοκιμάζει την ελληνική αποφασιστικότητα στο Καστελλόριζο

Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έπλευσε το πρωί της Παρασκευής στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο. Η Ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε από την Κάρπαθο και έφτασε κοντά του, σε απόσταση βολής, παρακολουθώντας την πορεία και τις ενέργειές του.

Η νέα Τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε την επέτειο των Ιμίων και αποκορυφώνει το παιχνίδι του Ερντογάν να αμφισβητήσει, ντε φάκτο, την ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος και να τις σύρει σε διαπραγματεύσεις για το «μοίρασμα» των κοιτασμάτων τους με την Άγκυρα, με το γνωστό Τουρκικό «Καζάν – Καζάν».

Η κίνηση στο Καστελλόριζο έρχεται γι’ αυτό ως αποκορύφωμα και συμπλήρωση της πολιτικής της εισβολής στο οικόπεδο 8, στην καρδιά της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου και του μνημονίου με τη Λιβύη του Σάρατζ. Το τελευταίο αμφισβητεί ακόμη και την ΑΟΖ της Κρήτης και της Ρόδου, με βάση τη γνωστή θεωρία της Άγκυρας, που υποστηρίζεται μόνο από την ίδια, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αντίθετα από ό,τι προνοεί το διεθνές δίκαιο.

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας είναι παράλληλες με τον παρεμβατισμό της στη Λιβύη, που συνεχίζεται αμείωτος, παρά τις παραπλανητικές υποσχέσεις που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις για μη αποστολή όπλων σ’ αυτήν. Η Άγκυρα παραβιάζει κατάφωρα και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Διασκέψεως του Βερολίνου και συνεχίζει τις αποστολές βαρέων όπλων αλλά και μονάδων του τακτικού Τουρκικού στρατού.

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», που συνοδεύεται από την Ελληνική Φρεγάτα «Σπέτσαι», εντόπισε Τουρκικό φορτηγό πλοίο, υπό την προστασία δύο Τουρκικών φρεγατών, να ξεφορτώνει στη Λιβύη, σε λιμένα ελεγχόμενο από τις δυνάμεις του Σάρατζ, βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από Τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένα, κανόνια μακρού βεληνεκούς, 155 χλστ. τύπου Firtina και αντιαεροπορικά.

Η δραστηριότητα αυτή της Άγκυρας είναι ενδεικτική της στρατηγικότατης σημασίας που αποδίδει η Άγκυρα στην επέμβασή της στη Λιβύη και στη στήριξη του φιλοτουρκικού καθεστώτος Σάρατζ. Η Αθήνα δεν πρέπει να αποπροσανατολισθεί από τις κινήσεις της Άγκυρας στο Καστελλόριζο και να μειώσει την προσοχή της από τα όσα τεκταίνονται στη Λιβύη.

Θα πρέπει, αντιθέτως, παραλλήλως προς την αντιμετώπιση της καταστάσεως στο Καστελλόριζο, να εντείνει και να συντονίσει τις προσπάθειές της με τους συμμάχους της, στην προκειμένη περίπτωση τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τον Στρατάρχη Χαφτάρ, αλλά κατ’ επέκταση και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ώστε να ηττηθεί ο Τουρκικός επεκτατισμός στη Λιβύη και να καταπέσει το μνημόνιο Άγκυρας και Σάρατζ για την οριοθέτηση δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Η επιβεβαίωση των στρατηγικών σχέσεων και της συνεργασίας με τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ενισχύει την Ελληνική θέση. Η ανάσχεση της Τουρκικής επιθετικότητας και πειρατείας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Κρήτη και το Καστελλόριζο, είναι μονόδρομος για την Ελληνική πολιτική. Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Έχει συμμάχους σ’ αυτόν τον αγώνα, γιατί ούτε η Γαλλία, ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ δεν μπορούν να ανεχθούν τον Τουρκικό ηγεμονικό επεκτατισμό, που απειλεί άμεσα ζωτικότατά τους συμφέροντα.

Οι ενδοτικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και αφορούν το ένδυμα της δήθεν μετριοπάθειας, της συνεργασίας και της ειρήνης παραγνωρίζουν και υποτιμούν σκοπίμως την εκτός κάθε ορίου και κανόνος διεθνούς δικαίου Τουρκική αρπακτικότητα. Τι να συζητήσει κανείς όταν η Άγκυρα αμφισβητεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και επιδιώκει να επιβάλει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ισχύ των όπλων και την αναίδεια;

Το ίδιο πράττει και στην Κύπρο. Παρουσιάζει την κατεχόμενη Κύπρο ως δήθεν νόμιμη επικράτεια των Τουρκοκυπρίων και δεν αρκείται στην ΑΟΖ της κατεχόμενης Κύπρου στον Βορρά. Διεκδικεί και την ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου στον Νότο, στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας, προβάλλοντας τη θεωρία ότι η Κύπρος, ως νησί, δεν έχει δήθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έξω από τα χωρικά της ύδατα. Επιπλέον, προσφέρει προς τις γειτονικές χώρες της Κύπρου, από τον Λίβανο ως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, το δόλωμα μιας νέας οριοθετήσεως της ΑΟΖ μαζί της, που θα τους εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη περιοχή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα αμέλησε εγκληματικά την άμυνά της για μια ολόκληρη δεκαπενταετία, την οποία εκμεταλλεύθηκε η άλλη πλευρά για να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα. Αναλογίζεται κανείς ποια θα ήταν η κατάσταση εάν η Άγκυρα παρελάμβανε κανονικά τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Το παράθυρο ευκαιρίας που απέκτησε η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευθεί για να διασφαλίσει σε προοπτική την αναγκαία ισορροπία δυνάμεων, που είναι η ασφαλής βάση για αποτροπή και ειρήνη.

Καμία ανοχή και ενδοτικότητα στο Καστελλόριζο ή αλλού. Η Άγκυρα πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπισθεί τα νόμιμα δικαιώματά της, τα ζωτικά της συμφέροντα και τον εθνικό της χώρο και δεν θα πτοηθεί από τις απειλές της. Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν και στο εσωτερικό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι κήρυκες του ενδοτισμού και της μειοδοσίας και πράκτορες ξένων πολιτικών και συμφερόντων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: sabah.com.tr


Σχολιάστε εδώ