Τα «αυτογκόλ» του Μητσοτάκη έφεραν το χάος στο ποδόσφαιρο
Πάνω από 5 βουλευτές ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν την τροπολογία
-Η τροπολογία θα καταπέσει στη FIFA
Σε «μπούμερανγκ», με πολιτικές, αθλητικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις και με ανυπολόγιστο –στη φάση αυτή– πολιτικό κόστος, εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη η κάκιστη διαχείριση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου.
Οι ατυχείς (λανθασμένοι) χειρισμοί και οι βιαστικές έως αψυχολόγητες επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα ένα σοβαρό –έστω– πρόβλημα που άγγιζε δύο – τρεις συλλόγους να μετεξελιχθεί σε κρίση συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε βαθμό τέτοιο, που ακόμη και υπό τη μορφή απειλής να συζητούνται λύσεις και μέτρα (διακοπή πρωταθλήματος) που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το άθλημα, με τεράστιο οικονομικό κόστος και αρνητικές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα.
Οι ανακολουθίες και οι υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης έδωσαν την αίσθηση ότι λειτούργησε κάτω από πίεση ή υπό καθεστώς φόβου. Παράλληλα όμως έδωσαν την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαλέσουν τον πρωθυπουργό ότι «διαπλέκεται» με τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου και προσπαθεί να ικανοποιήσει αμφότερους.
Την ίδια στιγμή το όλο θέμα εκτός από το ποδοσφαιρόφιλο κοινό της χώρας έχει διχάσει και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αν δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία οι διαρροές θα ήταν διψήφιου αριθμού. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε και πλέον βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση άνοιξε πολλαπλά μέτωπα. Όχι μόνο δυσαρέστησε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, που είδαν με καχυποψία τις αποφάσεις της, αλλά άνοιξε και μείζον εσωκομματικό ζήτημα με τον Αντ. Σαμαρά (σ.σ.: ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα). Και ενδεχομένως τα χειρότερα να μην έχουν παρέλθει, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η τροπολογία να απορριφθεί από τη FIFA, οπότε τα πάντα θα τιναχτούν στον αέρα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, όπου θα έχει συναντήσεις με τους επιτελείς τόσο της FIFA, όσο και της UEFA. Εκτός του κλιμακίου θα είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, ο οποίος χρεώνεται, όπως είναι φυσικό, τους άστοχους χειρισμούς και σε πρώτη ευκαιρία θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι «ισχυρός άνδρας» στην UEFA είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, υψηλόβαθμου στελέχους της ομάδας του Ολυμπιακού.
Η πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να… βάλει βαθιά το μαχαίρι στο απόστημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στον χώρο του ποδοσφαίρου εκδηλώνεται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι μια δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων που όλες οι άλλες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αγγίξουν μπορεί να δυσαρεστήσει μια μερίδα πολιτών, κυρίως τους οπαδούς των συλλόγων.
Θεωρούν ωστόσο ότι θα επιδράσει θετικά στη μεγάλη μάζα των φιλάθλων, αλλά κυρίως της ελληνικής κοινωνίας, που διαχρονικά ζητούν να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα στον χώρο. Τυχόν διακοπή του πρωταθλήματος και επιβολή μνημονίου θα έβαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αχαρτογράφητα νερά και την κυβέρνηση σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική δίνη.
Προς το παρόν, οι… μοναδικές απώλειες για την κυβέρνηση ήταν η διαγραφή του ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη, ο οποίος έσπευσε να απαιτήσει με αθέμιτο και παράδοξο τρόπο τη δικαίωση του ΠΑΟΚ και το προδιαγεγραμμένο τέλος του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, ο οποίος, ανεξάρτητα από το βαθμό ευθύνης στις τελικές αποφάσεις, θα χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το αν η απόφαση του κ. Αυγενάκη να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία έλαβε την αρχική απόφαση για αποβολή (υποβιβασμό) των ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ήταν προσωπική ή σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Γεγονός που αποτέλεσε τη σπίθα για να ανάψει η φωτιά. Του χρεώνεται πάντως η βιασύνη να πάρει δημόσια θέση όσον αφορά την απόφαση, ζητώντας επί της ουσίας πιο επιεική μεταχείριση των μεγάλων ομάδων, εν προκειμένω του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται πολύ γρήγορα.
Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων της πλευράς του ΠΑΟΚ, που διαμαρτυρήθηκε ότι όλα γίνονται για να ευνοηθεί έτερος μεγάλος σύλλογος (Ολυμπιακός), η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία μετριάζεται η ποινή και από την αποβολή από το πρωτάθλημα περιορίζεται σε αφαίρεση βαθμών και χρηματικό πρόστιμο. Τότε ήταν η σειρά της πλευράς του Ολυμπιακού να διαμαρτυρηθεί ότι «αθωώνουν» τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Φαύλος κύκλος και στη μέση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που –όπως ήταν αναμενόμενο– δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι εκβιαζόμενη και λειτουργεί υπό καθεστώς πιέσεων, μιλώντας στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης ανήγγειλε την πρόθεσή του να λάβει σκληρά μέτρα. Έκανε λόγο για διακοπή του πρωταθλήματος με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων (FIFA, UEFA), αλλά ακόμη και για την επιβολή μνημονίου! Χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν είναι αποφασισμένος να φτάσει ως εκεί ή το χρησιμοποιεί ως απειλή για να τρομάξει και να συνετίσει όλους τους εμπλεκόμενους.
Φωτό: thefaq.gr