Προ των… πυλών το ποδοσφαιρικό Grexit!

Προ των… πυλών το ποδοσφαιρικό Grexit!

– FIFA και UEFA έρχονται στη χώρα μας για να μας βάλουν σε πιο στενή επιτροπεία

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εκρηκτική μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης λόγω πολυιδιοκτησίας και αυτό δεν άλλαξε ούτε με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, που πλέον προβλέπει αφαίρεση βαθμών για τις ομάδες που κρίνονται ένοχες για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η ελληνική κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην FIFA και την UEFA με σκοπό να συνταχθεί ένα μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ελληνικό κλιμάκιο θα μεταβεί στη Νιόν της Ελβετίας, στην έδρα της UEFA, όπου θα έχει συζητήσεις, με τη συμμετοχή και της FIFA, για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο θα έρθει στην Αθήνα για να συναντηθεί προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες του ελληνικού κλιμακίου με την UEFA.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε πως αν οι παράγοντες των ομάδων δεν συνεργαστούν, θα υπάρξει ποδοσφαιρικό Grexit. «Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια αυτοκάθαρσης, θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εδώ να κάνουμε μια επισήμανση. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση προς τον πρωθυπουργό περί Grexit, κατά τα αγγλικά πρότυπα του 1985. Δηλαδή να υπάρξει οικειοθελής απόσυρση των ελληνικών συλλόγων από τις διοργανώσεις της UEFA, αλλά η ομοσπονδία να μην τιμωρηθεί με αποβολή από τους κόλπους της FIFA, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι εθνικές ομάδες και να συνεχίσουν να παίζουν διεθνείς αγώνες, αλλά και να μην υπάρξουν εμπόδια στη μετακίνηση ελλήνων παικτών σε συλλόγους του εξωτερικού. Ό,τι, δηλαδή, είχε επιβάλει η Μάργκαρετ Θάτσερ μετά το «Χέιζελ».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα αν δεν εκτονωθεί η ένταση. Διότι έτσι θα τιμωρηθούν όντως αυτοί που έχουν σηκώσει τους τόνους επικίνδυνα και έχουν εμπλακεί σε λυσσαλέο πόλεμο (Σαββίδης – Μαρινάκης, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός). Bέβαια, τα… σκάγια θα πάρουν και άλλες ομάδες, που δεν φταίνε σε τίποτα, αλλά αυτό που προσδοκούν οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι με το… μαχαίρι στον λαιμό θα σταματήσουν αυτοί που τσακώνονται να… ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Στις συναντήσεις που θα υπάρξουν θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Ανάμεσα στ’ άλλα και το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, αφού η FIFA και UEFA είναι πολύ αυστηρές σε θέματα πολυιδιοκτησίας, ενώ δεν επιτρέπουν και τις αλλαγές στους κανονισμούς μεσούσης της περιόδου. Και είναι σίγουρο επίσης ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες θα κληθούν να διευκρινίσουν πώς θα σταματήσουν την πολυιδιοκτησία, αφού κάτι τέτοιο μόνο ξεκάθαρο δεν είναι.

Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να θεωρήσει δεδομένη την καταδίκη ΠΑΟΚ – Ξάνθης, αφού μιλάμε για εισήγηση και όχι για απόφαση. Η τελική ετυμηγορία θα αργήσει, αφού μπορεί να φτάσει μέχρι το CAS.

Τέλος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό η επιτροπεία από τις διεθνείς συνομοσπονδίες να μη λήξει το καλοκαίρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά να υπάρξει μια παράτασή της.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ