Ανακάλυψε τη… μαγική λύση η κυβέρνηση: Πλωτό φράγμα κατά προσφύγων!

Ανακάλυψε τη… μαγική λύση η κυβέρνηση: Πλωτό φράγμα κατά προσφύγων!

Σε ένα ακόμη πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους ενδέχεται να εξελιχθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για την τοποθέτηση πλωτού φράγματος, αξίας 500.000 ευρώ, με σκοπό τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Η αποτελεσματικότητα του συ­γκεκριμένου μέτρου αμφισβητείται από πολλές πλευρές, καθώς το 2,7 μέτρων πλωτό φράγμα καλύπτει τμήμα της θαλασσογραμμής στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα το παρακάμπτουν και θα προσεγγίζουν άλλα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη για το ποιες θα είναι οι επιλογές των ελληνικών αρχών αν τα σκάφη με τους πρόσφυγες εγκλωβίζονται και ακινητοποιούνται στο φράγμα.

Από την πλευρά της η Κομισιόν δηλώνει άγνοια για τα σχέδια της κυβέρνησης και επιφυλάσσεται να πάρει θέση όταν έχει πλήρη ενημέρωση από την Αθήνα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, αλλά, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για όσους ζητούν άσυλο.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πράξη ντροπής», ενώ διεμήνυσε ότι θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στα σχέδια της κυβέρνησης. «Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Επισημαίνει ακόμη τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τοποθέτηση του φράγματος, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών όλων των ειδών και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ενός ναυτικού ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα μιλάει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής και χαρακτηρίζει μη εφαρμόσιμο και αναποτελεσματικό το μέτρο.

Κάνει επίσης λόγο για fast track διαδικασίες ανάθεσης του έργου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζει η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο της Μόριας για τέσσερις ημέρες. «Η φαεινή ιδέα για τη χρήση των πλωτών φραγμάτων ως μέτρο ανάσχεσης των προσφυγικών ροών αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα».

Να ανακαλέσει τα σχέδιά της κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ και τόνισε ότι τα πλωτά φράγματα θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων και της φτώχειας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: skai.gr


Σχολιάστε εδώ