Αλ. Τσίπρας: “Μαύρα σύννεφα” πάνω από τη χώρα και “μείγμα κυνισμού και ανικανότητας” στην κυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: “Μαύρα σύννεφα” πάνω από τη χώρα και “μείγμα κυνισμού και ανικανότητας” στην κυβέρνηση

Για “μαύρα σύννεφα” πάνω από τη χώρα και για “μείγμα κυνισμού και ανικανότητας” στην κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Βρισκόμαστε μόλις επτά μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου, επτά μήνες μετά τις εκλογές και έχει αρχίσει να φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έγινε ο ουρανός πιο γαλανός αλλά απεναντίας μαύρα σύννεφα έχουν συσσωρευτεί πάνω από την Ελλάδα και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει με τη στήριξη των ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης διαψεύδονται παταγωδώς η μία μετά την άλλη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

“Πού πήγαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, η “περιβοήτη ανάπτυξη του 4%”, “η καταιγίδα των επενδύσεων”, “οι περιβόητες μπουλντόζες στο Ελληνικό”, “οι θέσεις εργασίας”, “η αύξηση του κατώτατου μισθού”,   “οι ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεια της ομιλίας

-Το κρίσιμο ζήτημα στην εξωτερική πολιτική είναι η χώρα να έχει συμμαχίες και στρατηγική. Αλλά για να μπορεί η χώρα μας να έχει συμμαχίες και στρατηγική, δεν μπορεί να δηλώνει δεδομένη και προβλέψιμη

-Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε ψευδείς εντυπώσεις περί αυξήσεων στις συντάξεις ενώ το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό είναι μικρότερο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Οι συνταξιούχοι θα δουν απώλειες από την κατάργηση της νομοθετημένης 13ης σύνταξης.

-Στις εισφορές, προχωρούν σε αυξήσεις κατά περίπου 20% για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών. Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα εις βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

-Το πιο ακραίο από το σχέδιο της ΝΔ είναι αυτό που ετοιμάζει για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Γεωργιάδης έταζε μπουλντόζες για το Ελληνικό αλλά τελικά η μόνη μπουλντόζα που φέρνει είναι αυτή που στοχεύει την πρώτη κατοικία, αφού θα βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων.

-Σε διάστημα μόλις 7 μηνών, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει ένα μείγμα κυνισμού & ανικανότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προσφυγικό. Κατήργησαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλαξαν σειρά Υπουργών ενώ πρόσφατα ανακάλυψαν για «λύση» έναν πλωτό φράχτη μήκους 2,7 χλμ.

-Η ασφάλεια δεν είναι πλέον του πολίτη αλλά του τηλεθεατή – είναι ένα τηλεοπτικό κατασκεύασμα. Από τη μια πλευρά τα ΜΜΕ κρύβουν το βαρύ έγκλημα που αλωνίζει και από την άλλη εξαντλούνται σε επιδείξεις πυγμής σε φοιτητές, φιλήσυχους πολίτες και προσφυγομάνες.

-Στην αγροτική παραγωγή χρειάζεται ένας μακρόπνοος εθνικός σχεδιασμός. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε απευθυνθεί με σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Πετύχαμε να κερδίσουμε 110 εκατ. ευρώ για το 2019.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να ακολούθησε αυτό τον σχεδιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει και βρει τον τρόπο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών.


Σχολιάστε εδώ