«Ο Αριστοτέλης, στα “Μετεωρολογικά”, καθόρισε, τον 4ο αιώνα π.Χ., τις κλιματικές ζώνες της Γης…
Λέω, αγαπητοί φίλοι, να πάμε ένα ταξίδι πίσω, στον 4ο αιώνα π.Χ., για να δούμε ότι αυτά που συζητιούνται σήμερα για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους αντιμετώπισής της προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση του ανθρώπου, απασχολούσαν και τους αρχαίους προγόνους μας πριν από 25 αιώνες. Ο Αριστοτέλης είχε ανοίξει τη συζήτηση από τότε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο 20ό Συνέδριο του Nizami Ganjavi International Center με θέμα «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στη ζωή και στην πολιτιστική κληρονομιά στη Μεσόγειο», αποκάλυψε:
«Ο Αριστοτέλης, στο βιβλίο του “Μετεωρολογικά”, καθόρισε, τον 4ο αιώνα π.Χ., τις κλιματικές ζώνες της Γης. Στο ίδιο σύγγραμμα περιγράφονται και οι κλιματικές μεταβολές που παρατηρούνται στη Φύση. Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Οι ίδιοι τόποι στη Γη δεν είναι ούτε πάντα ξηροί ούτε πάντα υγροί, αλλά με κάποιον νόμο μεταλλάσσονται μέσα στους αιώνες”.
Η παρατηρητικότητα του Αριστοτέλη βοήθησε τους ερευνητές, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, να συμπεράνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές επέρχονται μέσα σε χιλιάδες χρόνια. Και τούτο διότι οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε μακροχρόνιες μεταβολές τόσο του σχήματος της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο όσο και της κλίσης του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, μέσα σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια».