Ο Κικίλιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό – «Κανένας λόγος πανικού, είμαστε σε εγρήγορση»
Για το ζήτημα του κορωνοϊού, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.
Επί τάπητος τέθηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, η επιτάχυνση των προσλήψεων, η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δυναμική αντιμετώπιση της γρίπης, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, η επιτυχημένη εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.
Εξετάστηκαν επίσης οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης στα νοσοκομεία, η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης του ΕΣΥ, με πιλοτική εφαρμογή Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.
Συζητήθηκαν ακόμα οι στόχοι του Υπουργείου για την φαρμακευτική πολιτική, όπως η μείωση του clawback και του rebate αλλά και η αναδιάρθρωση και στελέχωση των ΜΕΘ και ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δωρεών “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
Καλώς ήρθατε και πάλι, είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε το τι έχουμε πετύχει το πρώτο εξάμηνο, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό σας για τον επόμενο χρόνο.
Ξέρω ότι έχουν γίνει πολλά σε έναν χώρο ο οποίος διακρίνεται για παθογένειες και δυσλειτουργίες δεκαετιών. Που δοκιμάστηκε έντονα τα χρόνια της κρίσης και στάθηκε όρθιος σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυταπάρνησης και του επαγγελματισμού των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς μας στόχους να εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες μία λειτουργική Δημόσια Υγεία. Αυτό, βέβαια, σημαίνει την υλοποίηση του σχεδίου μας τόσο στο σκέλος των υπηρεσιών υγείας όσο -βέβαια- και στο σκέλος της Δημόσιας Υγείας.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ειδικά στο δεύτερο σκέλος, αυτό της Δημόσιας Υγείας, πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει μία σημαντική νίκη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ένας νόμος ο οποίος δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εάν δεν τύγχανε της στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Ειδικά ως προς τα καταστήματα εστίασης, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει σχεδόν απόλυτη εφαρμογή του νόμου και αυτό είναι μια επιτυχία που πιστώνεται όχι μόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά είναι συνολικά μία ένδειξη της ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα διότι πολύ σύντομα θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εξαιρετικά σημαντικές δράσεις για το πώς μπορούμε να προάγουμε συνολικά την υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας. Έτσι ώστε ολοένα και λιγότεροι πολίτες να χρειάζεται να προσφεύγουν στις υπηρεσίες Υγείας, είτε αυτές είναι πρωτοβάθμιες είτε είναι δευτεροβάθμιες.
Οπότε, και πάλι καλώς ήρθατε και, Υπουργέ μου, αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίασή σας.
Απολογισμός της περιόδου Ιούλιος – Δεκέμβριος 2019
● Πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου
● Μείωση τιμών φαρμάκων, που αποτυπώθηκε στο δελτίο τιμών του Δεκεμβρίου, ενώ ορίστηκε και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
● Τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες αξιολογούνται ανά τρίμηνο στη βάση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων
● Προγραμματισμός προσλήψεων και στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
● Μέτρα για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και αιτούντων άσυλο
● Δυναμική αντιμετώπιση του ιού της εποχικής γρίπης, καθώς έγιναν 1 εκατομμύριο περισσότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με το 2018
● Οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ (με ενίσχυση από πτητικά μέσα, καθώς σήμερα δεν διαθέτει και θεσμικός εκσυγχρονισμός του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)
● Θεσμοθέτηση απλοποίησης της διαδικασίας πρόσληψης των γιατρών του ΕΣΥ, με μείωση του απαιτούμενου χρόνου από 18 μήνες, σε 5 μήνες
● Χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές
● Κατανομή 8.000 δειγμάτων σε κέντρα αναφοράς ρεοτροϊών από τον ΕΟΔΥ και ολοκληρώθηκε η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για άτομα με HIV λοίμωξη.
● Υλοποιήθηκε η διενέργεια εμβολιασμών κυρίως ανηλίκων ατόμων σε πληθυσμούς προσφύγων /μεταναστών και Ρομά, από τον ΕΟΔΥ.
Κυριότερες δράσεις για το 2020
● Παρεμβάσεις αναβάθμισης των νοσοκομείων όλης της χώρας
● Εγκεκριμένες προσλήψεις: 1500 θέσεις λοιπού προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (43% Νοσηλευτικό προσωπικό) σε όλους τους φορείς του Υπουργείου Υγείας μέσω ΑΣΕΠ και 950 θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού και 50 θέσεις νοσηλευτών.
● Σχέδιο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πυλώνα τα Κέντρα Υγείας
● Σύσταση Δικτύου Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας
● Δράσεις για την ψηφιακή υγεία, με έμφαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών κ.α.
● Αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας
● Κατάρτιση Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη
● Αναδιάρθρωση του τρόπου εφημερίας των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης
● Ανασχεδιασμός της λειτουργίας και δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
● Έμφαση στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των νοσοκομείων, περιλαμβανομένης της πιλοτικής εφαρμογής ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ
● Σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
● Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
● Φαρμακευτική πολιτική, μέτωπο όπου θα εξεταστεί μνημόνιο κατανόησης με τις φαρμακοβιομηχανίες για τη μείωση rebate και clawback, ενώ θα εκπονηθεί και εθνικό σχέδιο για κλινικές μελέτες
● Σχεδιασμός προσλήψεων ώστε να καλυφθούν κενά στη στελέχωση δομών και υπηρεσιών, ενώ καταγράφονται αυξημένες ανάγκες λόγω κύματος συνταξιοδοτήσεων
● Εκπόνηση και υλοποίηση Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης κατά των εξαρτήσεων, όπου θα αξιοποιηθεί και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
● Ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον κορωνοϊό.