Γιατί μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Τι επιδιώκει η Τουρκία – Η ελληνική αντίδραση

Γιατί μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Τι επιδιώκει η Τουρκία – Η ελληνική αντίδραση

Το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε το “ξεστράτισμα” του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS από την περιοχή όπου είχε δηλωθεί με NAVTEX ότι θα κάνει έρευνες και την είσοδο του σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Ορούτς Ρέις κινείται με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Κατά τις ίδιες πηγές έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση.

Τις κινήσεις και την δραστηριότητα του Ουρούτς Ρέις παρακολουθεί διακριτικά και η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

«Υπάρχει μία λογική εξήγηση. Επειδή αυτό σέρνει καλώδια, η περιοχή στην οποία είχε βγάλει μία NAVTEX ήταν ανατολικότερα και ο καιρός αρκετά δυνατός, έχει μία δυσκολία στο να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Ενδεχομένως λόγω καιρού να αναγκάστηκε να πήγε προς τα εκεί», δήλωσε στον Realfm 97, 8 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» που βρέθηκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ίδιο σενάριο με την Κύπρο “παίζει” η Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. “Αποστολή” ερευνητικού σκάφους “και βλέπουμε”. Ο πλους του ORUC REIS από τα ξημερώματα σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν έγινε τυχαία, ούτε βέβαια μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες απ΄ ότι μαθαίνουμε δεν είναι και τόσο κακές που να δικαιολογούν την “έκτακτη ανάγκη” αλλαγής πορείας και εισόδου σε ύδατα που δεν δικαιούται να πλέει το τουρκικό ερευνητικό.

Η Τουρκία μας δοκιμάζει και μάλλον πήρε την απάντηση της. Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ,εμφανίστηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή κι αυτό είναι ένα μήνυμα που η Τουρκία πρέπει να το “μετρήσει”.

Η Αθήνα πολύ σωστά δεν ανεβάζει τους τόνους. Τουλάχιστον αυτό το μάθημα από τα Ίμια το πήραμε. Δεν θα κλιμακώσουμε εμείς. Αν η Τουρκία θέλει να αναλάβει το ρίσκο της κλιμάκωσης θα πρέπει να το κάνει η ίδια.

Οι ΕΔ και το ΠΝ είναι σε ετοιμότητα όπως φάνηκε και είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν σ΄ αυτή την κατάσταση για όσο χρειαστεί. Θα πρέπει όλοι να ΄μαστε προσεκτικοί σ΄ όσα η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να μας “περάσει” για να “ρίξει λάδι στη φωτιά”.

Με πληροφορίες απο το militaire.gr


Σχολιάστε εδώ