Στο ίδιο τσουβάλι Ερντογάν με Ελλάδα και Κυπρίους;
Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (Greek-Turkish Forum) έχει ιστορία τριάντα ετών και αποτελεί ένα φόρουμ που ποτέ δεν απέκτησε επιρροή, στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πρώην διπλωμάτες από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Το Φόρουμ συνεδρίασε στις 13 – 14 Ιανουαρίου του 2020 και έχει πολύ ενδιαφέρον το ανακοινωθέν που εκδόθηκε. Συγκεκριμένα, παροτρύνουν όλες τις πλευρές να ασκήσουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και να ανοίξουν νέο διάλογο.
Παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τον Τύπο να εργαστούν ενεργά για την αντιστροφή της τάσης αμοιβαίας δυσπιστίας και παραπληροφόρησης, υπογραμμίζουν την ανάγκη επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, χαιρετίζουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, στέλνουν το μήνυμα ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθούν από μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και εκφράσθηκε η υποστήριξη στην πρόταση που υποβλήθηκε για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στον κατάλογο των επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωραία όλα αυτά, αλλά έχουμε δύο ερωτήματα: Τι εννοούν όταν καλούν «όλα τα μέρη» για αυτοσυγκράτηση; Εννοούν ότι η έλλειψη αυτοσυγκράτησης αφορά την Ελλάδα και τους Κυπρίους το ίδιο όπως και τον κ. Ερντογάν; Αν αυτό δεν αποτελεί αθώωση της τουρκικής επιθετικότητας, τότε τι ακριβώς είναι;
Επίσης, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν μπορεί να μην είχαν ακούσει ή να μην είχαν διαβάσει ότι η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη και μάλλον είναι δύσκολο να μην είχαν μάθει για την πρωτοφανή πρόκληση της Τουρκίας να εξαφανίσει την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Θα ήταν πιο έντιμο να μην εξέδιδαν καν ανακοίνωση, εάν υπήρχε τόση επιμονή από τους συμμετέχοντες από την Τουρκία.
Για την Ιστορία, στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Κώστας Καρράς. Ηλίας Κλης, Κωνσταντίνος Φίλης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Σταύρη Καλοψιδιώτου, Πωλίνα Λάμψα, Μάνθος Μαυρομμάτης, Βασίλης Παπαϊωάννου, Χάρης Ψάλτης, Χρήστος Ροζάκης, Δημήτρης Τριανταφύλλου και Νίκος Τριμικλινιώτης. Παρεμπιπτόντως, στη λίστα είδαμε και τα ονόματα του πρώην τούρκου ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς και του πρώην τούρκου διπλωμάτη Βολκάν Βουράλ.
Την επόμενη φορά ίσως δεν θα πρέπει να είναι τόσο αδιάφορη και ουδέτερη η ανακοίνωση του Φόρουμ, εάν πράγματι θέλει να παίξει τον ρόλο του, ενισχύοντας τον διάλογο και προωθώντας τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών…