Στη Βουλή για τις βάσεις των ΗΠΑ το απόγευμα ο Μητσοτάκης – Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει “παρών”

Στη Βουλή για τις βάσεις των ΗΠΑ το απόγευμα ο Μητσοτάκης – Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει “παρών”

Στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ο πρωθυπουργός στην Βουλή για να μιλήσει περί του νομοσχεδλιου που αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Συγκεκριμένα για τις βάσεις των ΗΠΑ, και αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αφού είχε ζητήσει αναστολή της ψηφοφορίας, αποφάσισε να ψηφίσει παρών στη σημερινή ψηφοφορία. Την πρόταση για αναστολή της ψηφοφορίας για τις βάσεις είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον κ.Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι η αμερικανική ηγεσία δεν πρέπει να θεωρεί “δεδομένη” την Ελλάδα.

Το Μαξίμου επιμένει ότι αποδίδει η στρατιγική προσέγγιση και φέρνει ως παράδειγμα την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ασφάλεια της Ελλάδας.

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναθερμανθεί ιδιαίτερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία, η οποία προβλέπει επέκταση της βάσης της Σούδας, καθώς βάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία και Αλεξανδρούπολη. Οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να λειτουργούν.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή της ψηφοφορίας δεν έγινε αποδεκτό απο κυβερνητικής πλευράς.  Ενώ στελέχη της κυβέρνησης υπενθύμιζαν τότε ότι η συμφωνία προετοιμάστηκε απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ κατηγορεί την Κουμουνδούρου για φιλοαμερικανικές θέσεις, ενώ από την Νέα Δημοκρατία σχολιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ξεχάσει τους “παραδοσιακούς” αντιαμερικανισμούς της αριστεράς.


Σχολιάστε εδώ