Θέατρο Επί Κολωνώ: «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.»  του Αλκίνοου Δωρή, από την Ομάδα Loxodox

Θέατρο Επί Κολωνώ: «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» του Αλκίνοου Δωρή, από την Ομάδα Loxodox

Θέατρο Επί Κολωνώ

«Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.»

του Αλκίνοου Δωρή

από την Ομάδα Loxodox

Από 17 Ιανουαρίου έως 11 Απριλίου 2020
Κάθε Παρασκευή στις 21:30 & Σάββατο στις 19:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: https://bit.ly/2Q8zSnU



Είναι αλήθεια ο Γ.Ψ. μια πραγματική απειλή ή απλώς σ’ αυτή την πόλη θριαμβεύει το ψέμα; 

Το Θέατρο Επί Κολωνώ και η ομάδα Loxodox παρουσιάζουν το έργο του Αλκίνοου Δωρή «Ο Αστικός μύθος του Γ.Ψ.», ένα έργο που γράφτηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Θεάτρου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

«Ο Αστικός μύθος του Γ.Ψ.» άνοιξε αυλαία την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 και θα παίζεται κάθε Παρασκευή στις 21:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του έργου Αλκίνοος Δωρής υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ ο σχεδιασμός της αφίσας φέρει την υπογραφή του σπουδαίου ζωγράφου Μάκη Θεοφυλακτόπουλου.

Στο εσωτερικό τριών ορόφων μιας μαγεμένης πολυκατοικίας παίζεται το «δράμα» του Γ.Ψ. Ένας μύθος γύρω από τη μετακόμιση του προσώπου με τα δυο αρχικά γράμματα, παίρνει διαστάσεις επικίνδυνης φαντασίωσης. Ο Μίκλος, ο αρχιτέκτων του Μύθου, αναλαμβάνει να πείσει τη γυναίκα του, τη γειτόνισσά του και τον επιστήθιο φίλο του για το τερατώδες αυτού του προσώπου, για το αποτρόπαιο της μετακόμισής του. Είναι αλήθεια ο Γ.Ψ. μια πραγματική απειλή ή απλώς σ’ αυτή την πόλη θριαμβεύει το ψέμα;

Το έργο

Ο ξαφνικός ερχομός ενός άγνωστου άνδρα με τα αρχικά Γ.Ψ., αναστατώνει τους ενοίκους μια τριώροφης πολυκατοικίας. Πολύ σύντομα, ένας αστικός μύθος δημιουργείται γύρω από το απροσδιόριστο πρόσωπό του, στην κατασκευή του οποίου επιδίδεται και πρωτοστατεί ο Μίκλος.

Μέσα σε μια δυστοπική και σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, ο Μίκλος επινοεί απίστευτους κινδύνους που συνοδεύουν την εγκατάσταση του νέου γείτονα στο κτίριο και προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του, τον επιστήθιο φίλο του και τη γειτόνισσά του για τις καταστροφικές συνέπειες της μετακόμισης του Γ.Ψ.

Τί συνιστά στην πραγματικότητα αληθινή απειλή; Ο ίδιος ο άνθρωπος, ή ο μύθος που υφαίνεται από τους άλλους γύρω από το άτομό του;

«Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» εξετάζει τις ακραίες περιοχές της σύγχρονης ανθρώπινης ύπαρξης. Οι καθ’ όλα ανήσυχοι χαρακτήρες χρειάζονται τον καθαρό αέρα και το φως του ήλιου, μα περιφέρονται στους ορόφους της πολυκατοικίας, σαν σκιές, επιλέγουν το σκοτάδι ως φυσικό τους περιβάλλον.


Δείτε το video της παράστασης


Σκηνοθετικό σημείωμα

«Προσπαθήσαμε να τρέξουμε μαζί με τις σκιές των δραματικών προσώπων, δίπλα-δίπλα, ως άνθρωποι αντιμετωπίσαμε ίδια προβλήματα με αυτά των ρόλων που κληθήκαμε να παίξουμε. Πάντα επενδύαμε στην εξερεύνηση των προσώπων, δεν θεωρήσαμε ποτέ τίποτα αυτονόητο επί σκηνής, δεν κλείσαμε ποτέ τους εαυτούς μέσα στο καβούκι οριστικών αποφάσεων. Ο «Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» έγινε ο μύθος των ανθρώπων που εργάστηκαν γι’ αυτό το έργο. Ζήσαμε μέσα στη μυθολογία των προσώπων, υπάρξαμε ψεύτες, καταδότες, μάγοι, πυγμάχοι, γείτονες, μοχθηροί απέναντι στο “άλλο”. Και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε».

Αλκίνοος Δωρής

> Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαργαρίτας Βουγιούκα.


Ποιοι είναι οι Loxodox

Οι Loxodox ιδρύθηκαν το 2019. Συναντήθηκαν τον χειμώνα του 2016 στο Θέατρο Σφενδόνη και απαρτίζονται από ηθοποιούς, δραματουργούς, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, βοηθούς σκηνοθέτες και πάνω απ΄ όλα από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και ζουν μέσα σ΄ αυτό. Δεν παίρνουν αποφάσεις για τα πράγματα πριν αυτά συμβούν, καθώς ο ορίζοντάς τους, όπως δηλώνουν, θα ήταν στενός και οι ιδέες θα φυλάκιζαν τους εαυτούς τους. Όταν παίζουν γίνονται οι ίδιοι το αντικείμενο της παρατήρησής τους, καθώς το θέατρο εδραιώνεται πρώτα απ΄όλα στον εαυτό μας, έπειτα πλουτίζει το περιβάλλον της ζωής, μάλλον της αληθινής. «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» είναι η πρώτη παράσταση των Loxodox.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου & σκηνοθέτη της παράστασης

Ο Αλκίνοος Δωρής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έλαβε μετεκπαιδευτική ειδίκευση στην Θεατροπαιδαγωγική στην Γερμανία, στην σχολή Ernst Busch.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες με την ιδιότητα του δραματουργού και κατά περίπτωση του ηθοποιού. Με την Άννα Κοκκίνου στα έργα «Ο Παπαγάλλος μου», «R.E.M κήπος», «Μίμοι του Ηρώνδα», με τον Γιάννη Χουβαρδά στην παράσταση «Κάζιμιρ και Καρολίνα». Υπήρξε στενός συνεργάτης του Νίκου Φλέσσα -ιδρυτικού μέλους της ομάδας «Διπλούς Έρως»- και μέλος του διετούς studio δραματουργίας του Εθνικού θεάτρου υπό την καθοδήγηση της Σύλβιας Λιούλιου.
Το πρώτο έργο του «Θάλασσα με Άμμο» παρουσιάστηκε το 2018 με τη μορφή σκηνικού αναλογίου στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Επίσης σε μορφή σκηνικού αναλογίου έχει παρουσιαστεί το έργο του «Η κατακλείδα της γυναίκας», με την Αμαλία Μουτούση να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» γράφτηκε στα πλαίσια του studio δραματουργίας του Εθνικού Θεάτρου. «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» επελέγη από τον Στάθη Λιβαθηνό ως master class, μια εξαιρετική στιγμή-ορόσημο για την πορεία του έργου.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας LOXODOX.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – κείμενο: Αλκίνοος Δωρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Loxodox
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Cranked Relic
Σιδηροκατασκευές: Μοhamed Sayed
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)
Μίκλος Γκαραγκάι, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Ιωάννα Αποστολοπούλου, Κρίτων Δωρής 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ο αστικός μύθος του Γ.Ψ.» από την Ομάδα Loxodox

ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό/μαύρη κωμωδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ  11 Απριλίου 2020

ΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12 ευρώ (κανονικό)
10 ευρώ (μειωμένο)
7 ευρώ (ατέλεια)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Στο ταμείο του θεάτρου
και στη VIVA: https://bit.ly/2Q8zSnU

Θέατρο Επί Κολωνώ, – Σκηνή Blackbox
Ναυπλίου 12, Αθήνα ΤΚ 10444
Τηλέφωνο: 2105138067

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δέσποινα Ερρίκου, [email protected], Κ.6944613607
Ράνια Παπαδοπούλου, [email protected], Κ. 695 500 58 59 


Σχολιάστε εδώ