«Μπαμ και κάτω» οι δανειολήπτες – Από 1η Μαΐου «στα δόντια» των funds

«Μπαμ και κάτω» οι δανειολήπτες – Από 1η Μαΐου «στα δόντια» των funds

– Αν δεν δεχθούν τη ρύθμιση που θα τους προτείνουν τα «κοράκια», πτωχεύουν και τα χάνουν όλα

Λίγο πριν από το «Τετέλεσται» βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες «κόκκινων» δανείων. Στις 30 Απριλίου παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω της λήξης του «νόμου Κατσέλη», που όλα αυτά τα χρόνια ήταν ασπίδα προστασίας, και πλέον περιέρχονται στην… αρμοδιότητα των περιβόητων funds πακέτα «κόκκινων» δανείων, που τα έχουν αγοράσει από τις τράπεζες για ένα κομμάτι ψωμί. Σε τιμή κάτω από το 5% της αξίας του δανείου.


Τέλος ο «νόμος Κατσέλη» και ο εξωδικαστικός μηχανισμός


Από την 1η Μαΐου δεν θα ισχύει όχι μόνο ο «νόμος Κατσέλη» αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που στήριζε τους δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον θα είναι στο έλεος των funds, που θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, από τη στιγμή που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ή περιορισμό ως προς το ύψος του ποσού που θα απαιτούν από κάθε δανειολήπτη.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία… επέβλεψαν τη διαδικασία που οδηγεί στο τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και πλέον, από την 1η Μαΐου, οι δανειολήπτες περιέρχονται στην… αρμοδιότητα του νέου πτωχευτικού δικαίου, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν.

Από δω και πέρα, τα funds θα προτείνουν στον οφειλέτη τους όρους μιας βιώσιμης ρύθμισης του δανείου του και στην περίπτωση που δεν την αποδέχεται ή δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες για να ανταποκριθεί, με βάση το νέο πτωχευτικό δίκαιο, θα χάνει τα πάντα, ό,τι έχει και δεν έχει, το σπίτι του και όποιο άλλο ακίνητο έχει στην κατοχή του, ενώ θα διαγράφεται το ποσό του δανείου που δεν θα καλύπτεται από τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Όλη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις… Όταν χάνεις το σπίτι σου, που το απέκτησες με θυσίες πολλές, όταν σε πετάνε στον δρόμο τα «κοράκια», με ευθύνη και των τραπεζών, δύσκολο να αποτραπούν τα δράματα…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ