Kόκκινα Δάνεια: Ο Γιώργος Σταθάκης αποκαλύπτει…

Kόκκινα Δάνεια: Ο Γιώργος Σταθάκης αποκαλύπτει…

Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που θα σημειωθούν στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων από τη στιγμή που λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες παραδίδονται στα funds, ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, γιατί δεν προέβλεψαν να εμποδίσουν την παράδοση των δανειοληπτών στα νύχια των «κορακιών», που μπορούν να αγοράζουν ακόμα και δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ πληρώνοντας 70 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να μην έχει καλέσει πρώτα τον δανειολήπτη να πληρώσει το δάνειό του στο 15%.
Και η απάντησή του ήταν η εξής:
«Το είχαμε διαπραγματευτεί αυτό το θέμα με την πάλαι ποτέ “τρόικα”.
Ήταν αμείλικτοι στο θέμα αυτό. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία.

Έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Συμφωνήσαμε να γίνουν τρία πράγματα. Πρώτον, να μπορεί να τα αναδιαρθρώσει η ίδια η τράπεζα – ένα εργαλείο. Δεύτερον, να εφαρμόζει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος – δεύτερο εργαλείο. Τρίτον, να υπάρξει συνέχιση της πολιτικής προστασίας με επέκταση του “νόμου Κατσέλη”.

Στο επίμαχο θέμα της πώλησης, είπαμε να ανοίξουμε και δευτερογενή αγορά, που να δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν fundς. Απλώς, βάλαμε και εκεί πολύ αυστηρούς όρους. Τα funds πρέπει να έχουν έδρα την Ευρώπη, την Ελλάδα κ.λπ. Να μην είναι από τα νησιά της… Καραϊβικής ή των Φιλιππίνων.

Καθυστέρησε το τραπεζικό σύστημα να κάνει έγκαιρα τις αναδιαρθρώσεις. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και τώρα επιχειρούν να τη διορθώσουν με το τρέχον σχέδιο, με τη συμμετοχή και των ίδιων των τραπεζών και με το σχέδιο “Ηρακλής”.

Το θεωρώ αδιαπραγμάτευτο, η κυβέρνηση πρέπει να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας – αυτό αποτελεί έναν μηχανισμό προστασίας. Εμείς δώσαμε τη δυνατότητα, για τους πραγματικά αδύναμους, να πληρώνει το κράτος όλο το ποσό ή μέρος της δόσης, ώστε να είναι προστατευμένα τα φτωχότερα στρώματα. Και να επιταχυνθεί η εφαρμογή του “νόμου Κατσέλη” στα δικαστήρια. Αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που επίσης στήσαμε, έδινε τη δυνατότητα, αν οι τράπεζες ήταν πρόθυμες, να βρεθούν ρυθμίσεις από τις επιχειρήσεις».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ