Υπέρμαχος του Κτηματολογίου  η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπέρμαχος του Κτηματολογίου η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η –οσονούπω– Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέδειξε ως δικαστική λειτουργός τη σημασία του Περιβαλλοντικού, του Κτηματολογικού και του Δασικού Δικαίου για την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, με την απόφαση 1757/2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στο Κτηματολόγιο δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

Όπως σημειώνει η απόφαση, η σύνταξη Κτηματολογίου από το 2001 είναι συνταγματική επιταγή. Επιπλέον, το σύστημα που επελέγη είναι κτηματοκεντρικό και όχι προσωποκεντρικό (όπως τα υποθηκοφυλακεία), ενώ η πληροφορία δεν είναι μόνο νομική (όπως στα υποθηκοφυλακεία) αλλά και τεχνική (δηλαδή συνοδεύεται από τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου).

Επίσης, πριν από μία τετραετία, ως εισηγήτρια στο Ε’ Τμήμα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εισηγήθηκε μια σειρά αποφάσεων μέσω των οποίων το ΣτΕ δέχθηκε ότι η κτηματογράφηση μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να είναι έτοιμοι οι Δασικοί Χάρτες (προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία), σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κτηματογράφηση να περαιωθεί χωρίς να έχουν κυρωθεί οι Δασικοί Χάρτες, διαφορετικά θα είναι πλημμελής και θα μπορεί να ακυρωθεί.

Για να είμαστε δίκαιοι, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν υπέρμαχος του Κτηματολογίου και μάλιστα υπήρξε μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ