Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων

Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων

-Καταργείται το επίδομα της «13ης σύνταξης»

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένα εφάπαξ επιδοματικό ποσό, το οποίο μπορούσε να φτάσει μεικτά μέχρι και τα 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως, όπως ήδη έχει αναφερθεί και από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, με καθαρά εισοδηματικά κριτήρια, και γι’ αυτόν τον σκοπό θα προβεί στην ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ.

Όμως αυτή η αύξηση δεν προορίζεται εξ ολοκλήρου για τη δημιουργία αυτού του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αφού ένα μεγάλο μέρος της θα διατεθεί για την κάλυψη των όποιων αυξήσεων υπάρξουν στις συντάξεις, κατ’ εφαρμογή και των αποφάσεων του ΣτΕ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι από τη στιγμή που το κονδύλι για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ, είναι αμφίβολο αν τελικά θα υπάρξει ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ είναι δεδομένη η κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ