ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ο Μητσοτάκης – Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ο Μητσοτάκης – Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

Στα μέτρα της ΝΔ ο νέος εκλογικός νόμος

Με στόχο τη νόθευση της λαϊκής βούλησης στις μεθεπόμενες εκλογές και απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση των συνθηκών (προϋποθέσεων) για την παραμονή του στην εξουσία και την πολιτική του επιβίωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Παράλληλα, επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας συμφέροντα ο πρωθυπουργός δείχνει να πορεύεται με γνώμονα το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Τον απασχολεί περισσότερο η πολιτική ηγεμονία του και λιγότερο η εμπέδωση κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και των εξωτερικών ε­χθρών της.

Υπό το δριμύ «κατηγορώ» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με «δεκανίκι» την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου κατήργησε την απλή αναλογική και έβαλε τη σφραγίδα του Κοινοβουλίου σε διατάξεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Επανέφερε το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές, και παράλληλα χαμήλωσε ακόμη περισσότερο (36,5% – 37%) τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Φοβούμενος ενδεχόμενη κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής και άλλων κομμάτων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές πέρασε διάταξη βάσει της οποίας ο συνασπισμός κομμάτων, ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές και με διαφορά, δεν δικαιούται το μπόνους των επιπλέον εδρών.


 Τσίπρας: Κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική


Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί τη φθορά της διακυβέρνησης, ελπίζει ωστόσο ότι θα είναι πρώτο κόμμα για να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό. Ενδεχομένως να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Η σύγχρονη πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους μακρόπνοοι σχεδιασμοί ακυρώνονται από τις εξελίξεις και καταλήγουν στο… καλάθι των αχρήστων! Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, στη βάση ότι οι πρώτες που θα διεξα­χθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα δώσουν κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί πολύ σύντομα σε νέες εκλογές.

Η βεβαιότητά του αυτή εδράζεται στην εκτίμησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, θα έχει τη μερίδα του λέοντος ως προς τις βουλευτικές έδρες, κατά… συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με τη συνδρομή ενός ή και δύο κομμάτων. Οι δε μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση, έναν νόμο που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η κριτική των άλλων κομμάτων. «Όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και αν σκάψει δήθεν τον λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση. «Η Ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα είναι με το δίκαιο σύστημα της απλής αναλογικής και θα δώσουν νέους συσχετισμούς.
Απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές τόνισε: «Μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

Βέβαιος για τη δημιουργία ενός μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας στο Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».



Βούτσης: Η ΝΔ θα πέσει έξω στην εκτίμησή της ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι με την απλή αναλογική θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση μέσα από τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα του αριστερού χώρου. Επίσης τόνισε ότι η ΝΔ θα πέσει έξω στην εκτίμησή της ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ούτως ώστε να πάει σε δεύτερες εκλογές. «Αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Δριμύ ήταν το «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης και της Φ. Γεννηματά, που κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα μέτρα του».

Αναφερόμενη στο μπόνους για το πρώτο κόμμα, τόνισε ότι «δεν είναι ισχυρή και σταθερή μια κυβέρνηση μειοψηφίας στον ελληνικό λαό, που μετατρέπεται σε αυτοδύναμη πλειοψηφία με το μπόνους των 50 εδρών». Χαρακτήρισε δε εντελώς αδικαιολόγητο το γεγονός ότι με βάση τον νέο εκλογικό νόμο από το μπόνους των 50 εδρών εξαιρούνται οι συνασπισμοί κομμάτων. Επιλογή καταφανώς αντισυνταγματική, που –όπως σημείωσε– είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «καλπονοθευτικό» τον νέο εκλογικό νόμο και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για την απλή αναλογική.

Κατήγγειλε δε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει το μπόνους μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Η σπουδή της κυβέρνησης για ψήφιση από τη Βουλή, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, του νέου εκλογικού νόμου ενεργοποίησε –όπως ήταν αναμενόμενο– το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Με πιο κοντινό χρονικό ορόσημο το ερχόμενο φθινόπωρο, πριν πιάσει ο χειμώνας και δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα για την κυβέρνηση. Πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί το διαψεύδουν κατηγορηματικά και με έμφαση. Σε διαδοχικές δηλώσεις του τον τελευταίο μήνα ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2023.

Αποδίδει δε τα σχετικά σενάρια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, που με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να φρενάρουν την εσωστρέφεια στο κόμμα και να περιορίσουν τις αντιδράσεις στα σχέδια (του κ. Τσίπρα) για τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίοι υπουργοί επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 ή ακόμη και του 2021 θα τίναζε στον αέρα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, ειδικά στους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων. «Μια τέτοια εξέλιξη θα μας έφερνε χρόνια πίσω», λένε χαρακτηριστικά.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στην αρχή κιόλας της θητείας του. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να του γύριζε μπούμερανγκ και να εισέπραττε την οργή του κόσμου, που θα τον κατηγορούσε ότι κινείται με γνώμονα το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Ο μόνος λόγος για να προσφύγει στις κάλπες θα ήταν ένα εθνικό ζήτημα, π.χ., αν υπήρχαν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, είτε με τη μορφή ενός εκτεταμένου θερμού επεισοδίου είτε προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ