Βαρύ το κλίμα για τον Χρυσοχοΐδη – Οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών ανησυχούν την κυβέρνηση

Βαρύ το κλίμα για τον Χρυσοχοΐδη – Οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών ανησυχούν την κυβέρνηση

Σε βεντέτα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά όχι μόνο, οδηγεί η επιθετική εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», που εφαρμόζει η κυβέρνηση ως προς τη δημόσια ασφάλεια.
Οι επιθέσεις σε βάρος ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πυκνώσει, όπως επίσης και οι φθορές (καταστροφές) δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών.

Οι εμπρησμοί ΙΧ τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινό φαινόμενο, έχουν πλέον μπει στην ημερήσια διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές της εβδομάδας, στη διάρκεια μόλις ενός 24ωρου, «άγνωστοι» έβαλαν φωτιά σε είκοσι 22 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως και φορτηγά στην περιοχή του λεκανοπεδίου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το «φαινόμενο» εκτείνεται κι εκτός Αττικής, καθώς την εβδομάδα που παρήλθε σημειώθηκαν εμπρησμοί (με τα ίδια χαρακτηριστικά) σε Πάτρα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.α.

Η κλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ερμηνεύεται από ορισμένους ως «αντίποινα» των ομάδων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο για τις –με δυναμικό τρόπο– εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμερίζονται και επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την τροπή που έχουν προσλάβει τα πράγματα.

Το κλίμα σε περιοχές που έχουν ως «βάση» οι συγκεκριμένες ομάδες (Εξάρχεια, Ζωγράφου κ.α.) είναι ιδιαιτέρως τεταμένο και –όπως λέγεται από ορισμένες πλευρές– θυμίζει σε μεγάλο βαθμό παραμονές των δραματικών γεγονότων του 2008. «Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Μια σπίθα χρειάζεται για να γίνει η έκρηξη», σημειώνουν (προειδοποιούν). Στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός… απροόπτου, ενός γεγονότος που θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου».

Γκρίνιες για Χρυσοχοΐδη

Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις της κυβέρνησης ως προς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, υπουργοί δεν κρύβουν την αγωνία τους, ενώ πυκνώνουν οι γκρίνιες όσον αφορά το πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Γαλάζιοι βουλευτές ασκούν σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Μ. Χρυσοχοΐδη, αφού, όπως λένε, κινείται με «εγωιστική λογική» και «συγκρουσιακή διάθεση», ωσάν να έχει ανοίξει «προσωπική βεντέτα» με τον συγκεκριμένο χώρο. Επιλέγει την «κατά μέτωπο επίθεση», ενώ λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων όφειλε να αναζητήσει εναλλακτικές και πιο ήπιες μεθόδους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει πλήρως τον κ. Χρυσοχοΐδη, δεδομένου ότι πάνω του έχει στηρίξει το «όραμά» του για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάτι που αποτελεί κεντρική προεκλογική του δέσμευση.

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα έχει εξάρει το έργο των αστυνομικών αρχών και έχει υπογραμμίσει ότι τα «κρούσματα αυθαιρεσίας» εκ μέρους των αστυνομικών είναι μεμονωμένα και πως η διερεύνησή τους είναι δουλειά των αρμόδιων οργάνων της ΕΛΑΣ.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν προβληματίζεται με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την κλιμάκωση των «φαινομένων».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ