Χ. Καστανίδης: Ήταν ευκαιρία για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα

Χ. Καστανίδης: Ήταν ευκαιρία για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα

Για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, ως αποτέλεσμα συστηματικής διαβούλευσης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης, χαρακτηρίζοντας αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία. «Το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση διατηρεί άθικτα τα μείζονα ελαττώματα προηγούμενων εκλογικών νομοθεσιών.

Δεν υπηρετεί το αξίωμα της αντιπροσωπευτικότητας και δεν τηρεί καμιά ισορροπία ανάμεσα στις αρχές της αναλογικότητας και της κυβερνησιμότητας», υπογράμμισε.

Επικαλέσθηκε γι’ αυτό δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πρώτον, αν ένας εκλογικός συνασπισμός πετύχει εκλογικό ποσοστό 45% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα πετύχει εκλογικό ποσοστό 30%, ο συνασπισμός δεν θα λάβει ούτε μία έδρα ως μπόνους, ενώ το δεύτερο αυτοτελές κόμμα θα «προικοδοτηθεί» με μπόνους 30 εδρών. Η λαϊκή εντολή θα φαλκιδευτεί, αφού ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεύτερον, αν το πρώτο κόμμα λάβει το 41% των ψήφων και το δεύτερο κόμμα λάβει το 40,9% των ψήφων, το μεν πρώτο κόμμα θα λάβει 50 έδρες μπόνους και το δεύτερο κόμμα καμία. Δεν απομένει παρά να θυμηθούμε τη νύχτα των εκλογών του 2000, για να αντιληφθούμε ποια θα ήταν η μεταχείριση των δύο πρώτων κομμάτων εάν ίσχυε το εκλογικό σύστημα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σταθερό και αποδεκτό από τους περισσότερους εκλογικό σύστημα, που να υπηρετεί ισορροπημένα και την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της κυβερνησιμότητας, αν υιοθετούσαν τρεις γενικούς κανόνες:
♦ Το μπόνους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του αριθμού των 30 εδρών.
♦ Το μπόνους των 30 εδρών αποδίδεται κλιμακωτά μόνο εφόσον ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός (αυτοτελές κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων) επιτύχει επαρκή εκλογική υποστήριξη μεταξύ των εκλογέων τουλάχιστον 30%. Το δε σύνολο του μπόνους των 30 εδρών δίνεται εάν εξασφαλίσει εκλογικό ποσοστό τουλάχιστον 40%.
♦ Η απόδοση του μπόνους των εδρών, μέρους ή όλου, μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εκλογικού σχηματισμού.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ