Κραυγή αγωνίας των κατοίκων των νησιών: Δεν αντέχουμε άλλο – «Βούλιαξαν» οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στο Αιγαίο

Κραυγή αγωνίας των κατοίκων των νησιών: Δεν αντέχουμε άλλο – «Βούλιαξαν» οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στο Αιγαίο

– Δεν τα πήγαμε καλά στο Μεταναστευτικό, ομολογεί ο Μητσοτάκης
– Ύποπτος ο ρόλος των ΜΚΟ – Διατάχθηκε έλεγχος

Ενώ η κυβέρνηση, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές, συνεχίζει να επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου και ακολουθεί πορεία στα τυφλά στο Μεταναστευτικό, χωρίς σχέδιο και πυξίδα, φορείς και κάτοικοι των νησιών –σε κατάσταση απόγνωσης– απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο δραματική.

Με διαδοχικές συσκέψεις (κατά κανόνα χωρίς αποτέλεσμα) και την εξαγγελία νέων μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει το κλίμα οργής που επικρατεί μεταξύ των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου και να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι, έχουν πάψει να πιστεύουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, άλλωστε από τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα. Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή πέντε κλειστών κέντρων σε ισάριθμα νησιά, χωρητικότητας 5.000 μεταναστών/προσφύγων, το… σχέδιο άλλαξε και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή τριών κέντρων με χωρητικότητα 12.000!

Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προωθηθεί στην Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτοί που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι μερικές δεκάδες και τίποτα παραπάνω. Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα, ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι «αυτός ο μικρός αριθμός που μεταφέρθηκε ωχριά μπροστά στους αριθμούς που μπήκαν στα νησιά μας».

Η πρωτόγνωρη, μεγαλειώδης σε συμμετοχή και ένταση συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν φορείς και κάτοικοι των νησιών την περασμένη Τετάρτη στη Μυτιλήνη τρόμαξε την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά υπό τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, οι εκπρόσωποι των φορέων (περιφερειάρχης και δήμαρχοι) άκουσαν εκ νέου υποσχέσεις για νέα μέτρα!

Οι τελευταίοι παρέδωσαν στους υπουργούς το ψήφισμα των κατοίκων από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου μεταξύ άλλων ζητούν:

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων / μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί.

Μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών

Στο παρασκήνιο, παράγοντες των νησιών κάνουν λόγο για τον περίεργο και ύποπτο ρόλο που διαδραματίζουν οι περισσότερες ΜΚΟ, ακόμη και για διασυνδέσεις τους με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών (τουρκική ΜΙΤ).

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι υπουργοί επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια μάλλον παραπλανητική εικόνα, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία σε βασικά σημεία. «Δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο, εμμένουμε στις θέσεις μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης. Πρόσθεσε δε τα εξής: «Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα».

Μητσοτάκης: Δεν τα πήγαμε καλά στο Μεταναστευτικό…

Σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. «Δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ξανά ότι «πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας».

Στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές εξαγγελίες. «Μιλάγατε για την ντροπή της Μόριας όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα», σημείωσε. «Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5.000 αλλά 25.000. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε πέ­ντε διαφορετικούς υπεύθυνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε ύστερα από έξι μήνες να το ξαναστήσετε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης. «Τρέχετε τώρα να συστήσετε ξανά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως δεν φτάνει, δεν αρκεί», είπε χαρακτηριστικά. «Το προσφυγικό τείνει να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των πολιτών», σημείωσε. «Οι νησιώτες μας δεν αντέχουν άλλο, η κατάσταση ξεφεύγει συνεχώς και οι εκβιασμοί του κ. Ερντογάν με την αύξηση των ροών θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», πρόσθεσε.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στο Μεταναστευτικό η Ντ. Μπακογιάννη.
«Η ΝΔ κληρονόμησε ως κυβέρνηση ένα πρόβλημα το οποίο ήταν στην κυριολεξία ένας τεράστιος κόμπος. 70.000 αιτήσεις ασύλου δεν είχαν εξεταστεί, μια κατάσταση στη Μόρια και στα υπόλοιπα κέντρα απαράδεκτη», ανέφερε. «Όταν οι ροές ήταν χαμηλές δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι ροές είναι πάρα πολύ μεγάλες κι έχουμε μια πολύ βαριά κληρονομιά».

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά, υπάρχουν όμως και τα λαμόγια!». «Χρέος μας είναι να εξοντώσουμε τα λαμόγια, διότι γύρω από τους πρόσφυγες έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
===


Σχολιάστε εδώ