Παρουσίαση βιβλίου: «Πύλη Εισόδου» της Μάρως Δούκα στο θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ 

Παρουσίαση βιβλίου: «Πύλη Εισόδου» της Μάρως Δούκα στο θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ 

«Πύλη Εισόδου» 

Μάρω Δούκα

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, ώρα 19.00



Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας υποδέχονται τη Μάρω Δούκα τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Η σπουδαία λογοτέχνης συνομιλεί με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Κυριακή Μπεϊόγλου για την ουσία των βιβλίων της, τα επίμονα, τα αόρατα, τα άπιαστα, τα πεταμένα, τα άχρηστα, τα πονεμένα. Την συνεχή προσπάθεια της Μάρως Δούκα να ανυψώνει τα εφήμερα, τα αδιόρθωτα, τα άρρωστα. Και, να περιποιείται τα αδέσποτα, τα άστεγα, τα αδιάλυτα αυτής της ζωή. Από την «Αρχαία Σκουριά» μέχρι την σημερινή «Πύλη εισόδου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ένα σπουδαίο και γοητευτικό ταξίδι.


Το βιβλίο

Μονόλογος παιχνίδι, στασίδι, αποκούµπι µιας γυναίκας στον προθάλαµο του γήρατος. Ξυπνάει και είναι νέα. Ξυπνάει και είναι γριά. Ανάλογα µε τη διάθεσή της. Με τον ύπνο που έχει κάνει. Στην Αθήνα του σήµερα, όπως τη ζει, όπως την έζησε, όσο την έζησε. Με τα δικά της πρόσωπα. Τη δική της φωνή. Τη δική της ορθοστασία.

Πύλη εισόδου: Στο αχανές του κυβερνοχώρου.
Το πέρασµα από τη µια στην άλλη όψη.
Από το εδώ στο εκεί.
Ανέµελα, αθόρυβα, φασµατικά, εις το διηνεκές.
Αλόγιστα προς τα ρηχά, τα λασπερά,
τα άπατα της µέρας που έφυγε.
Από το εδώ στο εκεί.
Συρτά, αµίλητα, προς τη µοναδική βεβαιότητα.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

Σημείωμα της Κυριακής Μπεϊόγλου για το βιβλίο 

Νομίζω πως ο μονόλογος της ηρωίδας είναι ο κεντρικός μεγάλος μονόλογος που κάνει κάθε σύγχρονος άνθρωπος που έχει αφήσει πίσω του την ταραχώδη ζωή της νεότητας και αρχίζει να ωριμάζει παρατηρώντας για αρκετή ώρα τα πράγματα και όσα υπάρχουν γύρω του. Αυτό το: «Απ´ τη ζωή στο όνειρο, στον ύπνο, στον θάνατο, και πάλι στη ζωή. Όρθια ακόμη, εκνευρισμένη, χωρίς κανένα λόγο. Από ώρα το ηθικό μου απότομα έχει πέσει πάλι. Πως γίνεται και ανεβαίνει, σαν τον καιρό, απ´ τον χειμώνα στο καλοκαίρι, μέσα σ´ ένα μισάωρο τα πάνω κάτω». Μοιάζει με κατάθλιψη, την κατάθλιψη μιας σύγχρονης κοινωνίας που μας έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη μοναξιά, σε μια διαρκή εσωστρέφεια.

Αυτά τα λόγια διαλέγει η συγγραφέας Μάρω Δούκα για να δώσει ένα πρώτο στίγμα του νέου βιβλίου της 

«Από το πρώτο μου μυθιστόρημα, Η αρχαία σκουριά, έως το πρόσφατο (δέκατο στη σειρά), Πύλη εισόδου, έχουν περάσει σαράντα χρόνια. Με όλη την ανεκτίμητη αλλά και ολισθηρή εμπειρία γραφής στις αποσκευές μου, από την αρχή πάλι, στην αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας, του άλλου τρόπου, της άλλης φόρμας, της διαφορετικής σύμβασης σε μια ιστορία που ψάχνει υπομονετικά όχι μόνο τον συγγραφέα αλλά και τους ήρωές της. Με την ίδια ταραχή-διαταραχή ψηλαφώντας για την άκρη του νήματος. Από το οικείο «εδώ» στο αδιαμφισβήτητο «εκεί». Από το πραγματικό στο εικονικό, στο φασματικό, στο διαφορετικό, στο άλλο. Μια γυναίκα που προσπαθεί να φανταστεί τη ζωή της, να την περιποιηθεί, να την εκθέσει, να τη ζυγίσει, να την εντάξει, να τη δικαιώσει. Ως συγγραφέας, από δημοσίευση σε δημοσίευση στο φέισμπουκ, με όλα τα επινοημένα, επιθυμητά ή και ανεπιθύμητα πρόσωπά της. Τα τραύματα, τις ενοχές, την υστερία, την ακλόνητη λογική…»


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μάρω Δούκα, από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά.
Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έκτοτε ζει. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες «Η πηγάδα», «Κάτι άνθρωποι», και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μία ακόμη νουβέλα, δύο συλλογές διηγημάτων, εννέα μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο, «Έλα να πούμε ψέματα», 2014) και δύο συλλογές κειμένων «Ο πεζογράφος και το πιθάρι του» (1992), «Τίποτα δεν χαρίζεται» (2016), ενώ το 2005 εξέδωσε «Τα μαύρα λουστρίνια» στο πλαίσιο της σειράς «Η κουζίνα του συγγραφέα» των εκδόσεων «Πατάκη».
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα «Αρχαία σκουριά» με το Β Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα «Πλωτή πόλη» και με το Βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες», για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο «Καβάφη». Για το μυθιστόρημα «Έλα να πούμε ψέματα» έχει τιμηθεί με το βραβείο «Νίκος Θέμελης» του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης».
Διηγήματα και μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πατάκη».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

«Πύλη Εισόδου»  της Μάρως Δούκα

Θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 19.00

Είσοδος Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

 


Σχολιάστε εδώ