Δύο δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου με την ΕΤΕπ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν στο ΥΠΟΙΚ

Δύο δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου με την ΕΤΕπ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν στο ΥΠΟΙΚ

Η πρώτη αφορά στη συγχρηματοδότηση από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι στην Κρήτη, ύψους 180 εκατ. ευρώ (σε τέσσερις δόσεις).

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου «Έργου» για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το νέο δάνειο θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. 

Αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) , η ΕΤΕπ συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής του Διεθνούς Αεροδρομίου του Νέου Ηρακλείου στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Ο νέος αερολιμένας θα αντικαταστήσει το σημερινό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου ο υφιστάμενος αερολιμένας είναι πολύ φορτωμένος και δεν μπορεί να χειριστεί επιπλέον επιβάτες, στο απαιτούμενο Βέλτιστο επίπεδο εξυπηρέτησης με τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφαλείας.

Το εν λόγω δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη επενδύσεων στην ελληνική αεροπορία συμφωνήθηκε επισήμως από τον Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από τον κ. Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. επίσκεψη στην Αθήνα νωρίτερα σήμερα. Το δάνειο υπογράφηκε με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αντώνης Γεωργιάδης και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Χρήστος Σταϊκούρας: «Ξεκλειδώσει το πλήρες τουριστικό δυναμικό της πανέμορφης Κρήτης»

«Σήμερα σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα που θα ξεκλειδώσει το πλήρες τουριστικό δυναμικό της πανέμορφης Κρήτης. Χαιρετίζω την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και όταν θα λειτουργήσει και θα εξασφαλίσει ένα θερμό καλωσόρισμα εκατομμυρίων επισκεπτών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κώστας Καραμανλής: Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της ΕΤΕπ είναι ανεκτίμητη

«Σήμερα είμαστε πραγματικά ευτυχείς που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην περιοχή Καστέλι. Ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί της Κρήτης, αλλά και για τον τουρισμό μας στο σύνολό του. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σταθερός σύμμαχος μας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλους βασικούς τομείς: έργα πρόληψης των πλημμυρών σε ολόκληρη τη χώρα και σχέδιο οδικής αποκατάστασης και ασφάλειας. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της ΕΤΕπ είναι ανεκτίμητη.»

Andrew McDowell: αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας των επιβατών, τη βελτίωση της ασφάλειας και την υποστήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. Ευρώ από την ΕΤΕπ θα επιτρέψει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου να ξεκινήσει τελικά μετά από πολλά χρόνια προγραμματισμού και καθυστέρησης. Η ΕΤΕπ αναγνωρίζει τη δέσμευση για εκ νέου ανάπτυξη της υφιστάμενης περιοχής του Αεροδρομίου Ηρακλείου για την απελευθέρωση οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οφελών. Αυτή η αναδιάρθρωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων δανεισμού μας» δήλωσε ο Andrew McDowel.

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στο Καστέλι, 30χλμ από το Ηράκλειο. Ο υπάρχων αερολιμένας θα κλείσει μόλις τεθεί σε λειτουργία ο νέος αερολιμένας.

Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς την Ελληνική Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την κρατική συνεισφορά στο έργο των 517 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετατροπή της χωρητικότητας των επιβατών

Το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στην Ελλάδα και το πιο σημαντικό από τα τρία πολιτικά αεροδρόμια της Κρήτης. Οι αριθμοί των επιβατών στον σημερινό αερολιμένα έχουν αυξηθεί από το 2012 και σήμερα υπερβαίνουν τους 8,1 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον αριθμό που αναμένεται όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο και μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς σήμερα.

Μόλις ολοκληρωθεί ο νέος αερολιμένας θα αυξηθεί η επιχειρησιακή δυναμικότητα για να εξασφαλιστεί η άνεση των επιβατών και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες

Βελτίωση των συνδέσεων με την υπόλοιπη Κρήτη

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια. Το έργο θα περιλαμβάνει έναν νέο αυτοκινητόδρομο 18 χιλιομέτρων και έναν δρόμο πρόσβασης 6 χιλιομέτρων.

Με βάση την υποστήριξη για τα κορυφαία αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότησε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, Η ΕΤΕπ υποστήριξε επίσης την κατασκευή του νέου αερολιμένα της Αθήνας και την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αερολιμένων σε όλη την Ελλάδα.

Η 2η δανειακή σύμβαση

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου «Έργου» για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το νέο δάνειο θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων.

paron.gr και με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ
Φωτο: @Richard Willis/EIB


Σχολιάστε εδώ