Απλή αναλογική, Βαϊμάρη και αστική δικτατορία

Απλή αναλογική, Βαϊμάρη και αστική δικτατορία

Η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη στην ανάδειξη της ναζιστικής κυβέρνησης του Χίτλερ κατά την ιστορική αναδρομή της εφαρμογής της απλής αναλογικής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος είπε: “Δεν τιμούν την αίθουσα, το Σώμα, την παράταξή του και την κυβέρνησή του όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Μέγα ολίσθημα. Δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, που σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα. Δεν δίστασε ο υπουργός να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική. Παραδοξολογική ακροδεξιά ρητορία χρησιμοποιεί ο κ. Γεραπετρίτης για την υπεράσπιση της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του”.

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να φέρει την απλή αναλογική το πρώτο εξάμηνο του 2015

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε: “Είχαμε πολλή δουλειά το 2015. Είχαμε να αποκρούσουμε το σαμποτάζ και την επιλογή σας να στηρίζετε τις δυνάμεις που επέβαλαν την χρηματοπιστωτική ασφυξία στην χώρα μας”.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η σύνδεση της απλής αναλογικής και του Χίτλερ αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που ανέδειξαν τον ναζισμό. Σχολίασε ωστόσο ότι η πολωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους χαρακτηρισμούς αντιφάσκει με την επιχειρηματολογία περι συνεργασιών που απαιτεί η απλή αναλογική. Ανταπάντησε, δε, ότι “αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζετε άθλιους, ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη το 2015 για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας”.

Απο την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε: “Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία. Για να φτιάξετε τι; Κυβερνήσεις σταθερές, που θα βάζουν νέα βάρη στον λαό. Ακούσαμε απίστευτα και απο την πλευρά του κ. Τσίπρα, ότι δήθεν την κρίση και την χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα. Έλεος. Γίνατε πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Είπατε ότι την κρίση την έφεραν τα λαμόγια. Αθωώσατε το σύστημα. Βγήκαν μεγάλες μάζες στον δρόμο και τι κάνατε; Τους πουλήσατε κανονικά. Τους είπατε ότι για όλα φταίνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Φαντάζομαι ότι δεν είστε αδιάβαστος, κ. Γεραπετρίτη. Το να λέτε ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο. Σύσκεψη όλων των μεγάλων επιχειρήσεων έγινε και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στο ναζιστικό νεοφασιστικό κόμμα, που είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλιστικού συστήματος. Που κολλάει η Βαϊμάρη;”.

Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:

Γ. Γεραπετρίτης: Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια. Ιστορικά έχετε απόλυτα δίκαιο.

Κ. Τασούλας (Πρόεδρος): Η αστική δικτατορία σας δίνει το λόγο

Θ. Παφίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για τις απεργίες, βάζοντας το 50+1. Πώς γίνεται εσείς να κυβερνάτε με 39% και ο εργάτης να έχει το 50+1 για μια απεργία; Πώς λέγεται αυτό, αν δεν λέγεται δικτατορία;

Με πληροφορίες απο το protothema.gr


Σχολιάστε εδώ