Το σαράκι του διχασμού απειλεί την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Το σαράκι του διχασμού απειλεί την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Με εορταστικές εκδηλώσεις τιμήθηκε στη Βόρεια Ήπειρο η συμπλήρωση 29 χρόνων από την ίδρυση της Ομόνοιας, μιας οργάνωσης η οποία εξέφρασε τους πόθους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για διάσωση και ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητάς του, ανάκτηση των δικαιωμάτων του και διατήρηση των δεσμών με τη μητέρα πατρίδα.

Δυστυχώς, στα 29 αυτά χρόνια πολλά άλλαξαν, με ένα μεγάλο μέρος των Βορειοηπειρωτών να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ η νέα γενιά δεν γνωρίζει καν την αλβανική γλώσσα, κάτι που εκ των πράγματων καθιστά μόνιμη την αποκοπή από τις πατρογονικές εστίες τους. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα έχει βελτιωθεί βεβαίως από τη δεκαετία του ’90, αλλά απέχει κατά πολύ από το να γίνονται σεβαστά πλήρως τα δικαιώματα της μειονότητας, ενώ η κατάσταση στην Αλβανία κάθε άλλο παρά δημιουργεί κίνητρο για την επιστροφή των μειονοτικών που ζουν ήδη δύο δεκαετίες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η συρρίκνωση, η αποδυνάμωση και η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα και για την ίδια την Ομόνοια.

Η άλλοτε κραταιά οργάνωση ελάχιστα συγκινεί σήμερα τους Βορειοηπειρώτες, με ευθύνη φυσικά και της ηγεσίας της, καθώς τα τελευταία χρόνια –μέσω του ΚΕΑΔ– θεώρησε ότι η επιβίωσή της ταυτίζεται με τις πολιτικές συναλλαγές με τα δύο κόμματα εξουσίας στην Αλβανία.

Όμως η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με ιδέες, σθένος και αγάπη για την πατρίδα τους, που μπορούν να βοηθήσουν, εάν εξαλειφθεί το σαράκι του διχασμού. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι και οι συστάσεις της Αθήνας, κυρίως προς όσους θεωρούν ότι μια φωτογραφία στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο ΥΠΕΞ αρκεί για να χρισθούν «ελέω Θεού» ηγήτορες της μειονότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο θετική μπορεί να καταγραφεί η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση στη Δερβιτσάνη για τον επίσημο εορτασμό της επετείου για την ίδρυση της Ομόνοιας. Στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει η στήριξη και η υποστήριξη της Ελλάδας. Εν όψει της απογραφής απευθύνω κάλεσμα για ενότητα. Η αδιαφορία και η αδράνεια μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές. Διχαστικές τάσεις και προσωπικές έριδες πρέπει να μπουν στην άκρη. Συκοφαντίες σε βάρος όσων εκπροσώπησαν τη μειονότητα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες».

Όσον αφορά δε το μείζον θέμα των επόμενων μηνών, δηλαδή την απογραφή πληθυσμού, επισήμανε τα εξής:
«Η απογραφή θα καθορίσει αν και κατά πόσο θα είναι δυνατή η άσκηση μειονοτικών δικαιωμάτων. Πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση και το ενδιαφέρον όλων. Είναι παράκληση και συνάμα παρότρυνση. Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και γι’ αυτό θα βοηθήσουμε όλοι».

Φυσικά, στην κορυφή της ατζέντας είναι το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας και η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, αλλά πολλά θα κριθούν από την απογραφή, καθώς για να διεκδικείς δικαιώματα για μια μειονότητα θα πρέπει να αποδειχθεί και η ύπαρξή της.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ