Στο έλεος των funds και η α’ κατοικία

Στο έλεος των funds και η α’ κατοικία

-Και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο στο σφυρί θα βγαίνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους οφειλέτες των «κόκκινων» δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες τα «κοράκια» –τα λεγόμενα funds– για ένα κομμάτι ψωμί (στο 3% με 5% της αξίας τους).

Μετά τον… εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, θα ρευστοποιούνται εντός συγκεκριμένου διαστήματος ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, εκτός εκείνων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτό ισχύει ακόμη και για την πρώτη κατοικία, δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου λήγει ο σωτήριος «νόμος Κατσέλη», χάρη στον οποίο χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχασαν το σπίτι τους.

Ήδη έχουν προγραμματισθεί 4.238 πλειστηριασμοί έως το τέλος Ιουλίου, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι ο «νόμος Κατσέλη» αφήνει κληρονομιά πάνω από 58.000 υποθέσεις στα Εφετεία. Με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, απορρίπτεται το 60% των αιτήσεων ρύθμισης.

Από 59.802 αιτήσεις έχουν εγκριθεί οι 88!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου μπήκαν στην πλατφόρμα 59.802 οφειλέτες, από τους οποίους οι 39.689 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, ενώ 1.548 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και έχουν σταλεί στις τράπεζες. Επίσης, έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, από τις οποίες οι 172 έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες και μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.

Παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ στη Βουλή
Επιστολή απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ στη Βουλή και σε όλα τα κόμματα σχετικά με τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής για να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Στην επιστολή επισημαίνεται πως το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδίδει πράξεις παροχής εγγύησης προς τους ομολογιούχους υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, ύψους μέχρι 12 δισ. ευρώ, νομιμοποιεί το ενδιαφέρον της Βουλής να προκαλέσει σύγκληση των αρμοδίων επιτροπών προς διερεύνηση των σχετικών ερωτημάτων.

Στήνουν χορό τα funds
Πολλά λεφτά θα βγάλουν τα funds, που έχουν ήδη αράξει στη χώρα μας γνωρίζοντας το πάρτι που θα γίνει, από το οποίο θα βγάλουν λεφτά με… ουρά. Και δεν το κρύβουν τα αφεντικά των funds. Το ομολογεί ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου doValue Αντρέα Μανγκόνι, που κατέχει την πρώτη θέση στη Νότια Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του λέει τα εξής: «H Ελλάδα είναι η πιο ελπιδοφόρος δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η δευτερογενής αγορά NPEs θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της ανάθεσης προς διαχείριση χαρτοφυλακίων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ σταδιακά θα ανατεθούν άλλα 80 δισ. ευρώ. Αυτό μας δίνει αρκετό χώρο για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας από προνομιακή θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε».

Πρώτοι σε «κόκκινα» δάνεια…
Τα πρωτεία στα «κόκκινα» δάνεια κράτησαν οι ελληνικές τράπεζες και στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παρέμεινε στο υψηλότερο ποσοστό (37,4%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ο μέσος όρος των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο ναδίρ, αγγίζοντας το 3,41%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015. Αρκετά υψηλός διατηρείται ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων και στην Κύπρο, αγγίζοντας το 20%, και ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες με 10% και οι ιταλικές με 7%.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ