ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Η αρχαία σοφία στην υπηρεσία των σύγχρονων καιρών

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Η αρχαία σοφία στην υπηρεσία των σύγχρονων καιρών

Συγγραφέας
MAURO BONAZZI
Μετάφραση
Κατερίνα Γούλα


Με όποιο θέμα καταπιάστηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες – από την ευτυχία μέχρι την αγάπη και τον θάνατο, από τη δικαιοσύνη μέχρι τη δύναμη, τη φιλία και τη νοσταλγία – το έκαναν με τέτοια ευρύτητα πνεύματος που ακόμα και σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό μας.

Χωρίς να φοβάται να αναμίξει σπουδαία και ταπεινά θέματα (ποια είναι τάχα τα μεν και ποια τα δε;), αποφασισμένος μην υποπέσει στη μανιέρα του κλασικισμού, ο Mauro Bonazzi δείχνει ότι αν στρέψουμε το βλέμμα μας σε εκείνη τη μακρινή εποχή θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια αξιόπιστη πυξίδα, ικανή να μας βοηθήσει να βρούμε μια διέξοδο στα πολύπλοκα προβλήματα της εποχής μας.

Μια σειρά ευφυή δοκίμια τα οποία, συνδυάζοντας βάθος και ανάλαφρο ύφος, μας συνοδεύουν στην πιο δύσκολη και πιο καίρια από τις ασχολίες μας: τη ζωή.

Απόσπασμα βιβλίου

[…]Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι πολύπλοκος, τόσο αινιγματικός, που μερικές φορές καταντά ακαταλαβίστικος. Η διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φως και στο σκοτάδι είναι ένας δελεαστικός πειρασμός, η λύση σε τόσες αβεβαιότητες και σε τόσους δισταγμούς. Λειτουργεί καλά στην πολιτική, όπου ολοένα και περισσότερο η αντιπαράθεση μαίνεται ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς, στους διεφθαρμένους (τους άλλους, τους πολλούς) και στους τίμιους (εμάς, τους λίγους).
Η Αμερική χρειάζεται έναν Τζον Γουέιν, βροντοφώναξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Έρχονται οι δικοί μας, οι κακοί βρίσκονται σε επιφυλακή. Το ίδιο και στην Ιταλία, μιλάμε ολοένα και λιγότερο για προγράμματα και για ιδέες, αυτό που προέχει είναι η αγνότητα. Η σκοτεινή δύναμη της διαφθοράς εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά, όλα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, τόσο πολλοί έχουν ήδη υποκύψει. Αν καταφέρεις όμως να αντισταθείς στη γοητεία του σκότους διατηρώντας αμόλυντη μέσα σου την αγνότητα, δεν θα χαθούν όλα. Η κάστα ξαναχτυπά: είθε η δύναμη να είναι μαζί σου.
Πάνω στη δύναμη, στο καλό και στο κακό, στα αιώνια προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης στοχάζονταν επίσης η Σιμόν Βέιλ και η Ρέιτσελ Μπεσπάλοφ το 1941, ενώ γύρω τους πλήθαιναν τα ναζιστικά στρατεύματα – τα αληθινά, πολύ πιο ζοφερά από τις κινηματογραφικές απομιμήσεις τους. Στοχάζονταν διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας ένα παλιό έπος, το οποίο αφηγούνταν έναν πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων και μια μάχη μεταξύ δύο ηρώων, του Έκτορα και του Αχιλλέα. Την Ιλιάδα. Παλιές ιστορίες, αλλά στην πραγματικότητα εξαιρετικά επίκαιρες, μια και ο πόλεμος, η βία, η δύναμη είναι αδιάκοπα παρόντα στον κόσμο των ανθρώπων […]

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Mauro Bonazzi διδάσκει Ιστορία Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Università Degli Studi Di Milano). Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Il platonismo (Einaudi, 2015)· À la recherche des Idées. Platonisme et philosophie hellénistique (Vrin, 2015), και επιμελητής της πραγματείας του Πλωτίνου Sulla felicità (Einaudi, 2016).
Για τις εκδόσεις Carocci editore έχει γράψει το βιβλίο I sofisti (2010) και έχει επιμεληθεί τον πρώτο από τους τέσσερις τόμους της σειράς Storia della filosofia antica (2016), την οποία διευθύνουν οι Mario Vegetti και Franco Trabattoni.
Συνεργάζεται με τις εφημερίδες Corriere della Sera και La Lettura, καθώς και με το περιοδικό il Mulino.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Τίτλος πρωτοτύπου: Con gli occhi dei Greci
Κατηγορία: Δοκίμια – Μελέτες
ISBN: 978-960-04-5013-2


Σχολιάστε εδώ