ΔΝΤ: Για να μην ξεχνάμε ποιοι έβαλαν στην Ελλάδα το μαχαίρι στον λαιμό…

ΔΝΤ: Για να μην ξεχνάμε ποιοι έβαλαν στην Ελλάδα το μαχαίρι στον λαιμό…

Κομμάτια όσων ζήσαμε στα δέκα χρό­νια με τα δεσμά των Μνημονίων αποκαλύπτονται καθώς ανοίγουν τα στόματα κάποιων από τους κυβερ­νητικούς παράγοντες που «διαπραγματεύονταν» με τους εισβολείς, οι οποίοι είχαν φτάσει στο σημείο να μην επιτρέπουν καμία αλλαγή σε κυβερνητική θέση αλλά και καμία κατάθεση νομοσχεδίου ή τροπολογίας χωρίς την άδειά τους.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, σε κουβέντα που είχε με την «Καθημερινή» λέει ότι το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου του 2014 τα ήθελε ξαφνικά όλα, συμπερι­λαμβανομένης μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της κάλυψης ενός μεγάλου δημοσιονομικού κενού. Το ΔΝΤ δεν ήθελε να εγκρίνει τη δόση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έβλεπε να έρχεται.

Από την πλευρά της, η Μιράντα Ξαφά, πρώην εκπρόσωπος της χώ­ρας μας στο Ταμείο, λέει: «Δύο γεγονότα έκαναν το ΔΝΤ να θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την ΑΑΔΕ και η τροπολογία σε νομοσχέδιο, νύχτα, με την οποία επανέφεραν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία, ανατρέπο­ντας προηγούμενη ρύθμιση, που έδινε τη δυνατότητα να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Και τα δύο οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πελατειακό κράτος χωρίς ελπίδα αλλαγής».

Μια από τις πιο επεισοδιακές στιγμές της εποχής ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημοσιοποίηση από τα WikiLeaks, τον Απρίλιο του 2016, της υποκλαπείσας συνομιλίας του Πολ Τόμσεν και της τότε επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Βγήκε στη φόρα το σκληρό πρόσωπο της διαπραγμάτευσης και έδωσε λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι το ΔΝΤ σχεδίαζε απειλή πιστωτικού επεισοδίου για να οδηγήσει τη διαπρα- γμάτευση εκεί που ήθελε.

Το ΔΝΤ δεν έδινε εξιτήριο από τα Μνημόνια ούτε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ψήφιζε τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκθεση του Μπομπ Τράα, που έγινε γνωστή τον Αύγουστο του 2009, ο τότε επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπολόγιζε ότι το χρέος έχει δυναμική να φτάσει στο 800% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω του ασφαλιστικού προβλήματος. «Αν η Ελλάδα ήταν εταιρεία, θα είχε χρεοκοπήσει», είχε πει τότε ο Τράα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ