Βουλή: Κόντρα για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ – Οι θέσεις των κομμάτων

Βουλή: Κόντρα για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ – Οι θέσεις των κομμάτων

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ωστόσο, δεν έλειψαν οι διαφωνίες για τη συμφωνία.

♦ Ν.Δ. – Κίνημα Αλλαγής: Τάχθηκαν υπέρ

♦ ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

♦ Ελληνική Λύση: Δήλωσε την επιφύλαξη της

♦  ΜέΡΑ25 – ΚΚΕ: Κατά της Συμφωνίας

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1990, με 8ετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της, από τότε και μετά και πως με την Κύρωση του σχετικού Πρωτοκόλλου υπάρχει πλέον μια συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης και της θεσμικής ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

«Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης. Στόχος είναι να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες βάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας», ανέφερε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. εξήγησε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει:

-Διαγραφή πολλών τοποθεσιών και εκγαταστάσεων που ήταν σε ισχύει μέχρι τώρα και ήταν ουσιαστικά ανενεργες κατά την συμφωνία

-Εντάσονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί, κυρίως τα 3 τελευταία χρόνια, αμυντική συνεργασία.

 

 


Σχολιάστε εδώ