Θα μοιράσει σε ΗΠΑ και Γαλλία ο Μητσοτάκης την αγορά πολεμικού εξοπλισμού;

Θα μοιράσει σε ΗΠΑ και Γαλλία ο Μητσοτάκης την αγορά πολεμικού εξοπλισμού;

Το θέμα της Λιβύης και οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα με την αγορά πολεμικών πλοίων (φρεγατών) τύπου Belharra από τη Γαλλία. Προοπτική με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί η Ουάσινγκτον, που –καιρό τώρα– ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη προμήθεια.

Αλλά να… προτιμήσει την αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία. Το είχαν καταστήσει σαφές στην προηγούμενη κυβέρνηση, το διεμήνυσαν και στη σημερινή, με αποδέκτες τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει τη «χρυσή τομή», δηλαδή να… μοιράσει τις αγορές πολεμικού εξοπλισμού! Δηλαδή, να πάρει μαχητικά για την Πολεμική Αεροπορία από τις ΗΠΑ και πολεμικά πλοία για το Ναυτικό από τη Γαλλία. Το ερώτημα είναι αν η Ουάσινγκτον θα αποδεχθεί μια τέτοια λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα με την προμήθεια γαλλικών φρεγατών από τη χώρα μας χρονίζει από την περίοδο Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος, αν και αρχικά είχε συμφωνήσει με τον τότε γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, στη συνέχεια, βλέποντας τη σαφώς επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «πάγωσε» τη συμφωνία.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αιτία να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με τον Ν. Σαρκοζί και να μην αποκατασταθούν ποτέ. Το ίδιο θέμα είχε πυροδοτήσει ένταση και στις σχέσεις του τότε γάλλου Προέδρου και με τον διάδοχο του Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία, τον Γ. Παπανδρέου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ