Στη στρατόσφαιρα έφτασαν οι καπνοί από τις φωτιές στην Αυστραλία!
Οι μεγάλες φωτιές κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, που καίνε για μήνες, σπρώχνουν τον καπνό προς τον Ειρηνικό. Η NASA δήλωσε ότι το νέφος καπνού από τις πυρκαγιές της Πρωτοχρονιάς είχε διασχίσει ήδη τη Νότια Αμερική, θολώνοντας τους ουρανούς εκεί και μετακινήθηκε φτάνοντας «στα μισά της Γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. «Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.
Η NASA ανέφερε ότι οι τελευταίες πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν έναν «ασυνήθιστα μεγάλο» αριθμό pyrocumulonimbus φαινομένων, τις «καταιγίδες της φωτιάς» που προκάλεσε η πυρκαγιά.
Αυτές δημιούργησαν τα «μονοπάτια» που έστειλαν καπνό στη στρατόσφαιρα, με τα νέφη καπνού να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 17,7 χλμ.
«Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο οργανισμός σημείωσε ότι ο καπνός είχε αλλάξει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική και επηρέασε δραματικά τη Νέα Ζηλανδία, όπου «προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα».
Σε συνέχεια της δύσκολης κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές, οι αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση μαζικής θανάτωσης 10.000 καμήλων –ύστερα από ανάλογη εντολή των αβορίγινων ηγετών της περιοχής Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara– από επαγγελματίες σκοπευτές στη δοκιμαζόμενη από τις φωτιές Αυστραλία. Οι ντόπιοι, μάλιστα, διαμαρτύρονταν για εισβολή των θηλαστικών, που αναζητούσαν νερό στις περιουσίες τους.
Η επιχείρηση ελέγχου του πληθυσμού καμηλών εκτιμάται πως στοίχισε 1,2 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το ABC Αυστραλίας, οι σοροί τους θα αφεθούν να ξεραθούν, πριν ταφούν ή αποτεφρωθούν.
Οι καμήλες έφτασαν στην Αυστραλία από την Ινδία και το Αφγανιστάν κατά τον 19ο αιώνα για τις ανάγκες του κατασκευαστικού τομέα και της μεταφοράς.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Ύδρευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας (DEW) δήλωσε πως η ανάγκη τους για πολύ νερό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλούν στους κατοίκους αλλά και στο τοπικό οικοσύστημα.
Φωτό: greenagenda.gr