Νέος κοροναϊός: Αυξάνονται οι νεκροί -300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 922 υπό παρακολούθηση στην Κίνα

Νέος κοροναϊός: Αυξάνονται οι νεκροί -300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 922 υπό παρακολούθηση στην Κίνα

Ο νέος μυστηριώδης κοροναϊός που εντοπίστηκε στην Κίνα και πλέον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και εκτός συνόρων της. Ενόψει μάλιστα των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, η Ασία βρίσκεται πλέον σε «μέγιστο συναγερμό», με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 6 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 300.

Έως αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ολόκληρη την Κίνα είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού –77 περισσότερα από την τελευταία ενημέρωση- ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών φτάνει τους 6 στην πόλη Βουχάν, όπου και πρωτοεμφανίστηκε αυτό το περίεργο στέλεχος γρίπης, συγγενής αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS).

Περίπου τα 270 από τα κρούσματα βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων που ήδη έχει καταγράψει 258 κρούσματα.

Σύμφωνα με το cnn.gr, η επιδημία ήδη εξαπλώνεται σε άλλες κινεζικές πόλεις με 15 κρούσματα στη νότια επρχία Γκουανγκντόνγκ, πέντε στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, πέντε στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ, δύο στη βόρεια πόλη Τιαντζίν και δύο στην Σανγκάη.

Συνολικά 922 ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομεία της χώρας.

Την Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη μια ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

Μιλώντας στο Newpost.gr, ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει πως για την ώρα η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη«Υπάρχουν κάποια περιστατικά ενδοοικογενειακής μετάδοσης ή μετάδοσης μεταξύ επαγγελματιών, αλλά προς το παρόν είναι περιορισμένα», σημειώνει.

Όσον αφορά στον κίνδυνο εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «η παγκόσμια κοινότητα έχει ανησυχήσει, αλλά προς το παρόν τα έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια είναι περιορισμένα» και προσθέτει πως οι απευθείας πτήσεις με την κινεζική πόλη Βουχάν έχουν μόνο η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία».

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα, συντασσόμενες με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Έχουμε ήδη ενημερώσει τους ταξιδιώτες και τους υγειονομικούς» τονίζει ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως σήμερα θα υπάρξει συνεδρίαση στον ΕΟΔΥ, με σκοπό την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας.


Σχολιάστε εδώ