Έχουν μείνει από λεφτά οι πρεσβείες και τα προξενεία!

Έχουν μείνει από λεφτά οι πρεσβείες και τα προξενεία!

-Έτσι δεν ασκείται διπλωματία…

Η αμυντική θωράκιση μιας χώρας είναι όντως ένα ακριβό «σπορ». Το ίδιο όμως είναι και η διπλωματία, όσο κι αν σε κάθε κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να το υποβαθμίζουν.

Οι πρεσβείες και τα προξενεία μας έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς λεφτά, με το κέντρο να καλύπτει μόνο τα βασικά λειτουργικά έξοδά τους. Όμως είναι προφανές ότι έτσι δεν ασκείται αποτελεσματική διπλωματία και ακόμη περισσότερο δημόσια διπλωματία.

Δεν εννοούμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές της σπατάλης, όπου, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία, πετιούνταν χρήματα για δημόσιες σχέσεις του κάθε πρέσβη ή της συζύγου του, χωρίς να ασχολείται κανείς με την προώθηση των συμφερόντων και των θέσεων της χώρας.

Θα πρέπει όμως να εξασφαλίζονται τουλάχιστον τα μέσα ώστε ο κάθε έλληνας διπλωμάτης να μπορεί να «αλωνίζει» τη χώρα διαπίστευσής του, να μπορεί να έχει τις στοιχειώδεις κοινωνικές επαφές…

Πρέπει φυσικά αυτό να συνδυασθεί με την αλλαγή λειτουργίας των διπλωματικών αρχών. Όπου πλέον θα υπάρχει έλεγχος πεπραγμένων κάθε τέλος του χρόνου και συνεπώς αξιολόγηση του προσωπικού. Από τον επικεφαλής της Αρχής μέχρι τον τελευταίο διοικητικό και το επιτόπιο προσωπικό…

Γιατί μετά θα ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει που η τάδε χώρα δεν καταδίκασε την Τουρκία ή γιατί η άλλη δεν στήριξε την Ελλάδα και την Κύπρο…

Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Έχουν σαφείς οδηγίες οι ελληνικές Διπλωματικές Αρχές Εξωτερικού για τις ελληνικές θέσεις σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής; Για παράδειγμα, εδώ και ενάμιση μήνα, που είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και την υπογραφή των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, υπάρχουν οδηγίες ώστε να ενημερωθούν τα υπουργεία Εξωτερικών από τους έλληνες διπλωμάτες στις χώρες διαπίστευσης; Υπάρχει συντονισμός με την Κύπρο, ώστε να υπάρχουν κοινές, όπου χρειάζεται, παρεμβάσεις;

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ