Προκόπης Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δίκαιο είναι η άμυνα απέναντι στην αυθαιρεσία

Προκόπης Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δίκαιο είναι η άμυνα απέναντι στην αυθαιρεσία

To Διεθνές Δίκαιο συνιστά τον πιο πρόσφορο –αν όχι τον μοναδικό– θεσμικό και πολιτικό δίαυλο, μέσω του οποίου μπορεί να επιδιωχθεί και, βεβαίως ως ένα σημείο, να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη κρατών και λαών και η διά των θεσμοθετημένων διαδικασιών επίλυση των κάθε είδους διαφορών μεταξύ τους.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στη διάρκεια της ομιλίας του στο Κολλέγιο Trinity του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, όπου και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Διεθνές Δίκαιο συνιστά επίσης το πιο πρόσφορο –αν όχι το μοναδικό– θεσμικό και πολιτικό μέσο αποτελεσματικής άμυνας απέναντι στην αυθαιρεσία της ισχύος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. «Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε», τόνισε, «ότι το Διεθνές Δίκαιο επινοήθηκε και θεσμοθετήθηκε για να αντικαταστήσει το, προηγουμένως επικρατούν, δίκαιο του ισχυρού με την ισχύ του Δικαίου και της Νομιμότητας στο διεθνές πεδίο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η ευόδωση της αποστολής του Διεθνούς Δικαίου δεν αφορά μόνο την εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων και τη, μέσω αυτής, ειρηνική συνύπαρξη κρατών και λαών. «Η ευόδωση αυτή, όλως αντιθέτως, συνιστά πραγματική εγγύηση και για τη διεθνή υπόσταση του κάθε κράτους in concreto, δοθέντος ότι μέσω των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου προστατεύεται, και μάλιστα πολλαπλώς, η lato sensu κυριαρχία του», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Καθένας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι, κατ’ αποτέλεσμα, η προστασία της κυριαρχίας ενός κράτους σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, και προστασία, εντός αυτού, των θεσμικών αντηρίδων του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εντέλει, της ομαλής λειτουργίας της ίδιας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Υπό το φως λοιπόν των ως άνω διαπιστώσεων, ας αναλάβουμε τη βαριά, αλλά και τόσο τιμητική ευθύνη της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου ως μια ‘‘σταυροφορία’’ υπεράσπισης αυτού τούτου του νομικού πολιτισμού σε διεθνή κλίμακα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: nkv.antenna.gr


Σχολιάστε εδώ