Βερολίνο: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για τη Λιβύη-Μέρκελ: Διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση

Βερολίνο: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για τη Λιβύη-Μέρκελ: Διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση

Σε συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη κατέληξαν οι συμμετέχοντες της διάσκεψης του Βερολίνου.

Οι εμπλεκόμενες στον λιβυκό εμφύλιο συμφώνησαν σε έναν διεθνή μηχανισμό για τη διευθέτηση του πολέμου, αλλά και στον σεβασμό του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στη δήλωση των 16 κρατών και οργανισμών, θα ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επιτήρηση του εμπάργκο, στο πλαίσιο των οποίων απαιτείται η συνολική αποστράτευση και ο αφοπλισμός των ενόπλων ομάδων, ενώ η παραβίαση της εκεχειρίας θα επιφέρει κυρώσεις.

Ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συμφωνήσαμε σε ένα συνολικό σχέδιο για να προχωρήσουμε», δήλωσε η οικοδέσποινα της διάσκεψης Άνγκελα Μέρκελ. «Μπορώ να πω ότι όλοι οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν πολύ εποικοδοημτικά. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί στενότερα από ό,τι ελεγχόταν έως τώρα», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν ήδη φύγει από την καγκελαρία.

Η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης περιγράφει τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής διαδικασίας, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των κεντρικών θεσμών και επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω της καθοδήγησης των Ηνωμένων Εθνών. Προβλέπεται η μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας, ώστε να επιστρέψει στο κράτος το μονοπώλιό τους με παράλληλο σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περαιτέρω, απαιτείται η διαφανής και δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας.Η Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε ότι οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να έχουν τακτικές συναντήσεις, ώστε να διασφαλίσουν πως η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται, «ώστε οι κάτοικοι της Λιβύης να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή».

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το συμπέρασμα της διάσκεψης ότι δεν υφίσταται στρατιωτική λύση στον εμφύλιο της Λιβύης», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, αφού ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ για τις «απολύτως αξιοσημείωτες» προσπάθειές της.

«Ελπίζω πως οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν εδώ να συμβάλουν σε μια διαρκή λύση στη λιβυκή κρίση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι όλοι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν στο να «πιέσουν όλα τα αντιμαχόμενα μέρη για την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ηγέτες έντεκα χωρών – εκτός της Λιβύης – μαζί με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο μετέβησαν επίσης οι δύο αντίπαλοι στον εμφύλιο της Λιβύης, ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ερωτηθείσα για το αν οι δύο τελευταίοι συμμετείχαν στις συνομιλίες, η Μέρκελ απάντησε: «Τους μιλήσαμε κατά μόνας, διότι οι διαφορές μεταξύ τους ήταν τόσο μεγάλες που δεν μιλούν μεταξύ τους αυτή τη στιγμή».

Η Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνάντησαν τους Σαράτζ και Χαφτάρ πριν την έναρξη της συνόδου στην καγκελαρία. Σύμφωνα με τη Μέρκελ, αμφότεροι συμφώνησαν να ορίσουν μέλη μιας στρατιωτικής επιτροπής που θα τους εκπροσωπήσουν στις συνομιλίες πάνω σε μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Γκουτέρες δήλωσε πως η επιτροπή θα συνέλθει «στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες».

«Γνωρίζουμε ότι οι σημερινές υπογραφές δεν φθάνουν», σχολίασε ο Χάικο Μάας, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες που δεν προσεκλήθησαν στη σύνοδο της Κυριακής θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συναντήσεις των τεσσάρων επιτροπών, οι οποίες θα ασχοληθούν με διάφορες πτυχές της κρίσης, μεταξύ των οποίων τα στρατιωτικά και τα οικονομικά ζητήματα.

«Ξέρουμε ότι η δουλειά μόλις ξεκίνησε», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαιρέτισε το «πνεύμα συνεργασίας» που επεδείχθη στο Βερολίνο.

Η διάσκεψη του Βερολίνου ενίσχυσε τη διαδικασία, σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ. «Τώρα σκέφτομαι την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.

Πηγή: Εuronews

Φωτο: Screenshot


Σχολιάστε εδώ