Το νέο, περίεργο τρίγωνο: Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιείται στο Βερολίνο Διάσκεψη για τη Λιβύη. Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ, που κάλεσε στη διάσκεψη την Τουρκία, αλλά… ξέχασε την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η Μέρκελ τόνισε ότι κατά τη διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι όλες οι πλευρές θα δεσμευθούν «να συμμορφωθούν με το ήδη ισχύον εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάζεται διαρκώς ανοιχτά» και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση. «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Βερολίνου», φέρεται να δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, «κατέστη όλο και πιο σαφές ότι ξένες δυνάμεις φρόντιζαν να μην μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα».

Παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα, η γερμανική καγκελαρία συγκάλεσε Διάσκεψη –με απούσα την Ελλάδα– για τη Λιβύη στο Βερολίνο, με τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο πόλεμο να εναποτίθενται πλέον εκεί.

Οι προσδοκίες, ωστόσο, από μια τέτοια συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση είναι πολύπλοκα.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ Σαράζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον γάλλο Πρόεδρο και στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου» για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει συμμετοχή 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σκοπός της Διάσκεψης, σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα, με έδρα το Λονδίνο, «Asharq Al-Awsat», είναι να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης.

Στο μεταξύ, η Τουρκία εμπλέκεται κάθε μέρα και περισσότερο στη Λιβύη. Έτσι, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει τον λαό της χώρας και δεν πρόκειται να αποσυρθεί από εκεί.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη. Δεν θεωρώ την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή… η Τουρκία βρίσκεται επί τόπου για να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης και δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη χώρα», αναφέρει η εφημερίδα «Asharq Al-Awsat».

Βέβαια, την παράσταση κλέβει πάλι ο «πολύς» Ερντογάν:

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σουλτάνος, στη Λιβύη «υπάρχουν απόγονοι Τούρκων που ο Χαφτάρ θέλει να κάνει εθνοκάθαρση. Αυτοί είναι απόγονοι του Μπαρμπαρόσα, των Οθωμανών και 1 εκατομμύριο απόγονοι Τούρκων – Κιορόγλου και άλλων Τούρκων στη Λιβύη», τονίζοντας πως «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τα εγγόνια των προγόνων μας, όπως κάνουμε σε όλη τη Βόρεια Αφρική». Την ίδια στιγμή σε δημοσίευμά της η «Milli Gazete» ανέφερε πως «στη Λιβύη ζουν τώρα περίπου 25.000 τούρκοι πολίτες, αλλά ο αριθμός των τούρκων προγόνων μας άγγιζε τις 80.000».

Θράσος, επιθετικότητα, αναθεωρητισμός από τον ισχυρό του νέου τριγώνου.

O ασθενέστερος, η Λιβύη, πάει στη Διάσκεψη με δύο εκπροσωπήσεις.

Για μας η γεωπολιτική είναι παρούσα καθημερινά στην περιοχή. Χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ