Έ. Αχτσιόγλου: Χειρουργικά χτυπήματα στους εργαζόμενους και επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη ΝΔ
«Η κυβέρνηση κάνει χειρουργικά χτυπήματα στον κόσμο της εργασίας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.
«Πολύ μεγάλη η υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και των ελέγχων που γίνονται στην αγορά. Η κυβέρνηση επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που σημαίνει μειώσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πριν λίγες μέρες ήρθε ένα ακόμη χτύπημα, καθώς μειώθηκαν τόσο πολύ τα πρόστιμα για τις αδήλωτες υπερωρίες ώστε πια να συμφέρει κάποιον εργοδότη να μην δηλώνει τις υπερωρίες και να περιμένει αν τον πιάσει κάποιος έλεγχος να δώσει 1.000 ευρώ και να ξεπεράσει το πρόβλημα».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «μειώνονται συντριπτικά τα πρόστιμα για τις αδήλωτες υπερωρίες τη στιγμή που το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς είναι ότι εργαζόμενοι δεν δηλώνονται για το πόσες ώρες δουλεύουν». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβληθεί πρόστιμο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς «το οποίο έπαιξε κομβικό ρόλο στην αλλαγή συμπεριφοράς των τραπεζών κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των ωραρίων», ενώ με την απόφαση Βρούτση «τα πρόστιμα πια δεν έχουν τιμωρητική αξία κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι, με βάση τις διαρροές της κυβέρνησης, «στην πραγματικότητα είναι ένα βήμα προς τα πίσω. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επιβαρύνει με αύξηση 20% τις εισφορές για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Αυτό συνιστά επιβάρυνση όχι μόνο των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Είναι ένα αχρείαστο μέτρο και είναι το μείζον σημείο του νομοσχεδίου».
Το δεύτερο πολύ προβληματικό, πρόσθεσε, είναι ότι «δημιουργείται και πάλι ένα άδικο σύστημα. Διότι ένας δικηγόρος στην Ηγουμενίτσα, που μπορεί να έχει δύο υποθέσεις τον μήνα, θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι. Αυτό είναι ο ορισμός της αδικίας. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση και μία πολύ μεγάλη αδικία. Φεύγουμε από το σύστημα που κάποιος πλήρωνε με βάση το εισόδημά του, που είχε έναν χαρακτήρα αναλογικότητας και άρα δικαιοσύνης, και περνάμε σε ένα σύστημα αυθαίρετο όπου δεν υπάρχει καμία έννοια δικαιοσύνης. Το 90% θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ταυτόχρονα θα ευνοηθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα».
Για τη ρύθμιση που αφορά τους μετακλητούς συνταξιούχους και είδε το φως της δημοσιότητας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «είναι προκλητικότατη. Ελπίζω ο υπουργός Εργασίας μετά την κατακραυγή να το μαζέψει. Είναι προκλητικό όσοι είναι συνταξιούχοι και θα προσλαμβάνονται και ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία να λαμβάνουν και σύνταξη και μισθό. Αυτό προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα όλου του κόσμου ειδικά μάλιστα σε μία χώρα με υψηλή ανεργία».
Τέλος, υπενθύμισε ότι το θέμα των αναδρομικών που σήμερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι έχει προκύψει από τις περικοπές συντάξεων Βρούτση και Κουτρουμάνη του 2012.