Θέλει δώρο 50 εδρών ο Μητσοτάκης

Θέλει δώρο 50 εδρών ο Μητσοτάκης

-Μπλόκο στον κάλπικο εκλογικό νόμο από όλα τα κόμματα

Ναυαγούν τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ψηφισθεί από τη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου. Η δημόσια διαβούλευση ξεκινάει αύριο, πλην όμως οι προσδοκίες του να βρει «δεκανίκια» αποδεικνύονται φρούδες, όπως επίσης το… όραμά του για συναίνεση και συνεννόηση. Είναι πολιτικά απομονωμένος, καθώς, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Καθώς η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου προϋποθέτει τις ψήφους τουλάχιστον 200 βουλευτών, είναι βέβαιο πλέον ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να την καταργήσει είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με τον νόμο που θα έχει ψηφίσει η κυβέρνησή του. Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αυτός είναι ο προσανατολισμός του, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι εκείνη την περίοδο οι συνθήκες τόσο εντός της επικράτειας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός το εισέπραξε από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας της ψήφου», ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις εκείνος «επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε». Το Κίνημα Αλλαγής έχει μεν ταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, πλην όμως όχι κατά τέτοιο τρόπο που να ενισχύει υπέρ το δέον το πρώτο κόμμα. Πιο συγκεκριμένα, θα συμφωνούσε μόνο αν ο πήχης για το μπόνους προς το πρώτο κόμμα ήταν στις 35 έδρες.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει ο πήχης να φτάσει στις 50 έδρες με το επιχείρημα ότι ο νόμος πρέπει μεν να διασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά παράλληλα να διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αν το μπόνους είναι 35 έδρες το πρώτο κόμμα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ το 40% για να έχει αυτοδυναμία, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ακατόρθωτο έως ανέφικτο.

Αντίθετος ως προς την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επαναφορά της ενισχυμένης τάχθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, ενώ ανάλογη θα είναι η απά­ντηση του Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αύριο, Δευτέρα. Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, που συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι θα μελετήσει τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ