Οι εξελίξεις με το 5G και η αμερικανική επίσκεψη…

Οι εξελίξεις με το 5G και η αμερικανική επίσκεψη…

– Οι Αμερικανοί, στο παρασκήνιο, θεωρούν ότι οι Γερμανοί έχουν απομακρυνθεί από το άρμα τους, ανοίγοντας διασκελισμό προς Ρωσία και Κίνα, κυρίως για λόγους εμπορικούς

Ο κομβικός μήνας για την Ελλάδα και το περιβόητο δίκτυο 5G είναι ο Φεβρουάριος, όταν αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα στελέχη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για να κλείσουν οριστικά –έτσι νομίζουν– κάθε θέμα προμήθειας εξοπλισμού από την κινεζική Huawei.

Οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι κυριαρχούν από όλες τις πλευρές, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, για τη μεγάλη σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πριν από λίγους μήνες, την έ­ντονη αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ προκάλεσε η παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ για την υπόθεση της πιθανής συνεργασίας της Γερμανίας με την κινεζική Huawei στην κατασκευή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G. Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Γερμανοί έχουν απομακρυνθεί από το άρμα τους, ανοίγοντας διασκελισμό προς Ρωσία και Κίνα, κυρίως για λόγους εμπορικούς.

Ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ακόμα στην Αμερική, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σχολίασε ότι «η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας, όπως το 4G δίκτυο, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών» και αποσαφήνισε ότι «εκκρεμεί η ευρωπαϊκή θέση».

Τα νέα με τα λεγόμενα του υπουργού έφτασαν στις ΗΠΑ σε λίγες ώρες και οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν, αφού εκτιμήθηκε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τους Γερμανούς. Αν τελικά συμβεί αυτό, θα υπάρξει σφοδρή υπερατλαντική αντίδραση.

Τον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσουν όλα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ