O «πήλινος στρατός» αποκαλύπτεται…

O «πήλινος στρατός» αποκαλύπτεται…

Άλλα 200 αγάλματα πήλινων στρατιωτών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ανασκαφής στο ταφικό μνημείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, που κράτησε δέκα χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν πως τα αγάλματα 7.000 στρατιωτών από πηλό, από τα οποία έχουν βρεθεί 2.000, είχαν τοποθετηθεί στο ταφικό μνημείο.

Τα αγάλματα βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία, με την τοποθέτησή τους να εξαρτάται από τα
στρατιωτικά τους καθήκοντα, ενώ ανάλογα με το τι φορούσαν και τι οπλισμό κρατούσαν αποκαλύφθηκε ο βαθμός του κάθε στρατιώτη. Κανένα άγαλμα δεν είναι ίδιο με το άλλο, καθώς έχουν διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο, κουρέματα και φυσικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 12 άλογα από πηλό, δύο άρματα, χρωματιστές ασπίδες, σπαθιά από χαλκό, τόξα, όπλα σε κουτιά και υπολείμματα εργοταξίων.

Ο πήλινος στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ στα ανατολικά της πόλης Χσιάν στην Κίνα. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ αυτοανακηρύ­χθηκε πρώτος αυτοκράτορας το 221 π.Χ., αφού κατάφερε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα κράτη και να ενώσει την Κίνα.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145 π.Χ. – 90 π.Χ.), η κατασκευή του μαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 700.000 άνθρωποι, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν περίπου 13 ετών.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο μοναδικός αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν, ενώ τον διαδέχθηκε η δυναστεία των Χαν. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Γιο του Ουρανού, έναν τίτλο που διατήρησαν και οι επόμενοι αυτοκράτορες.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο πήλινος στρατός δημιουργήθηκε αντιγράφοντας όλους εκείνους που βρίσκονταν γύρω από τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η ανακάλυψη του πήλινου στρατού θεωρείται από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως.


Σχολιάστε εδώ