Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα έχει επικοινωνία με τη Μέρκελ και πως η Ελλάδα δε θα δεχθεί πολιτική λύση εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, απειλώντας με βέτο στην ΕΕ. Τι είπε για Σακελλαροπούλου και μεταναστευτικό.

“Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα. Της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Σακελλαροπούλου: Σύμβολο της νέας εποχής

Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου , τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

“Χαίρομαι για ευρεία συναίνεση. Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει σημαντικά στοιχεία. Δεν είναι μόνο γυναίκα αλλά είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αλλά όχι μη πολιτικό. Έχει χειριστεί ως δικαστής πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Έχει άποψη για πολιτικά δρώμενα και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος, ζεστός και κανονικός άνθρωπος. Ενδιαφέρεται για τους νέους ανθρώπους. Άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου και της εποχής, σύμβολο της νέας εποχής” είπε ο πρωθυπουργός.

Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επανίδρυση του Υπουργείου. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

Βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως «κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου» και τόνισε: «Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο (στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής)».

Στη Χάγη μόνο για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία».

«Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο. Αλλά και αν έχουμε τότε, θα τη διαχειριστούμε», είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ενώ υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.


Σχολιάστε εδώ