Γιατί δεν θέλει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος

Γιατί δεν θέλει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος

Αλ. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά. Το επιχείρημά τους; Για να χαραχθεί εθνική γραμμή. Ο στόχος (τους) προφανής. Να βάλουν τον πρωθυπουργό απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση αφενός και αφετέρου να επιχειρήσουν να τον δεσμεύσουν όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά και έκλεισε το ζήτημα. «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν έχουμε ουσιαστικές αποκλίσεις», υπογράμμισε.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν υπήρξε ούτε ως σενάριο το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών. Μια τέτοια εξέλιξη θα προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στις εξελίξεις με την Τουρκία, κάτι που δεν επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιθυμεί να κρατήσει το θέμα σε χαμηλούς τόνους.

Από την άλλη, εκτιμούν ότι ένα Συμβούλιο Αρχηγών αυτήν τη χρονική στιγμή, αντί να διευκολύνει, πιθανότατα θα περιέπλεκε τα πράγματα. Τυχόν διαφωνίες ενός ή περισσότερων αρχηγών θα υπερτονίζονταν, με συνέπεια να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι το εθνικό μέτωπο δεν είναι και τόσο αρραγές.

Επιπλέον, στην περίπτωση που το Συμβούλιο κατέληγε σε μια κοινή θέση (γραμμή), αυτή θα δέσμευε την κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης. «Προτιμά να έχει τα χέρια του λυμένα κι όπου χρειαστεί να κάνει εναλλακτικές επιλογές», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει μία ακόμη παράμετρος: Ενδεχόμενη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών αυτήν τη χρονική περίοδο αναπόφευκτα θα γινόταν υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή του Πρ. Παυλόπουλου. Εξέλιξη που θα υπογράμμιζε τον ρόλο του ως ύπατου πολιτειακού άρχοντα. Κάτι που δεν θα επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης, αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι δεν είναι στις προθέσεις (του πρωθυπουργού) να προτείνει την ανανέωση της θητείας του στο προεδρικό αξίωμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ