Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει η πεποίθηση για το «δίκαιωμα του τσιμεντόλιθου»
Χρυσοχοΐδης: Αγωνιώ και ανησυχώ – Έχει προστεθεί ο κίνδυνος και τις ισλαμικής τρομοκρατίας
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για νέους κινδύνους σχετικά με την τρομοκρατία στην Ευρώπη.
“Υπάρχουν κίνδυνοι, απειλές, αμετανόητοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η προσφορά τους είναι να προκαλούν εκρήξεις ή να κάνουν δολοφονικές ενέργειες. Αγωνιώ και ανησυχώ”, πρόσθεσε, “γιατί είμαστε μια ανοιχτή χώρα όπως όλη η Ευρώπη. Πρέπει να θωρακίσουμε την χώρα μας”, τόνισε πως έχει προστεθεί ο κίνδυνος και τις ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό επισήμανε ότι “η κάθε ημέρα η κυβέρνηση γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως “αν είναι διαχειρίσιμες οι ροές, τα πράγματα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι καλύτερα”. Για το ίδιο θέμα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο report που έστειλε το 2019 προέβλεπε ροές 35.000 χιλιάδων και τελικά ήταν διπλάσιες.
Είναι πλημμέλημα ή κακούργημα οι επιθέσεις των καταληψιών στους αστυνομικούς με τσιμεντόλιθους, στο Κουκάκι;
Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρέπεμψε στο υλικό της προανάκρισης από την αστυνομία. «Υποχρέωση του εισαγγελέα να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».
Όπως τόνισε «υπάρχει και το τηλεοπτικό υλικό που μπορεί να το αξιοποιήσει και ο εισαγγελέας και το δικαστήριο. Είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και του δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σε ερώτημα εάν η ρίψη τσιμεντόλιθων είναι πλημμέλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι «έχει διαμορφωθεί πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο» και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το θέμα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς».
Αστυνομικοί που προσπάθησαν να ανοίξουν δίοδο στο κτήριο της οδού Ματρόζου που έχουν ανακαταλάβει νεαροί, δέχτηκαν από μπαλκόνια του πρώτου ορόφου, τσιμεντόλιθους και κάθε είδους αντικείμενα.
Το ίδιο σκηνικό σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου, όπου έγινε η δεύτερη αστυνομική επιχείριση για την απομάκρυνση των 8 ατόμων που το είχαν ανακαταλάβει οκτώ άτομα για λίγες ώρες.
Στις εικόνες που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες και η Αστυνομία, αποτυπώνεται η σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχτηκαν οι αστυνομικοί.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απάντησε σε όσους διατύπωσαν την άποψη πως οι καταληψίες έπρεπε να κατηγορηθούν για κακουργήματα.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: «Διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της αστυνομικής προανάκρισης. Μόνο αρμόδιο δε για την εκτίμηση της απαγγελθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση».
Οι στολές και ο εξοπλισμός των αστυνομικών που καταστράφηκε κατά τις επιχειρίσεις στο Κουκάκι θα αντικατασταθούν άμεσα, με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.