Ψηφιακός προδικαστικός έλεγχος στο Κτηματολόγιο

Ψηφιακός προδικαστικός έλεγχος στο Κτηματολόγιο

Τα τελευταία 15 χρόνια, για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορούσε αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να περιμένουν εβδομάδες (ή και μήνες) μια εισήγηση από ένα συγκεκριμένο τμήμα στο Κτηματολόγιο (το οποίο στελεχώνεται με τέσσερα άτομα) προκειμένου να την προσκομίσουν στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν νομικά τις αξιώσεις.

Αποτέλεσμα αυτού, να συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις στα συρτάρια, οι ιδιοκτήτες να μένουν με δεμένα χέρια και να χάνουν χρόνο και χρήμα.

Το τελευταίο διάστημα δρομολογείται ο «ψηφιακός προδικαστικός έλεγχος», ο οποίος θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και θα δίνει από εδώ και στο εξής τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν φάνταζε άπιαστο όνειρο, καθυστερώντας έτσι την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Παράλληλα, το Κτηματολόγιο πρόκειται να ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων προκειμένου τόσο οι πολίτες όσο και οι μηχανικοί να μη χρειάζεται να πηγαίνουν σε αυτά για να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για πράξεις, ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες μεταβίβασης ή πώλησης του ακινήτου τους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ