Κόκκινη γραμμή για το ΚΙΝΑΛ ο εκλογικός νόμος!
-Αν δεν τον ψηφίσει η Φώφη, πάνε σε διάσπαση
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής. Όλα θα εξαρτηθούν από την τελική θέση της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά απέναντι στον εκλογικό νόμο που θα φέρει μέσα στον Ιανουάριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ψήφιση.
Θα είναι τύπου «ενισχυμένης αναλογικής» με μπόνους, ώστε να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, αρκετά επώνυμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της ψήφισης του εκλογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρόεδρος του κόμματος, όμως, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση και, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της, η γραμμή είναι η καταψήφισή του.
Σημαντικά στελέχη του κόμματος διαφωνούν με αυτή την απόφαση και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερώσει τη Φώφη Γεννηματά ότι θα ψηφίσουν «ναι» στο εκλογικό νομοσχέδιο. Και, όπως τονίζουν, η συνέχεια θα είναι η διάσπαση, το τέλος του ΚΙΝΑΛ, με αποκλειστική ευθύνη της προέδρου του κόμματος. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι πριν από λίγο καιρό η κυρία Γεννηματά δεν ήταν αντίθετη με τους άξονες του εκλογικού νομοσχεδίου. Το τι άλλαξε είναι άγνωστο…
Το βέβαιο είναι ότι, αν δεν επιδιώξει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τη σύγκλιση των διαφορών, το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί προ του τέλους…
Να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Interview το ΚΙΝΑΛ ήταν στην τρίτη θέση, μαζί με το ΚΚΕ, με 4,6%. Και αυτό το ποσοστό εκπέμπει κάποια μηνύματα, που πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της παράταξης για τους λόγους αυτής της συρρίκνωσης.
Τι προβλέπει…
Επαναφορά του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, κλιμακωτά και ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει, προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, με κριτήριο την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, για να πάρει μπόνους το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει το λιγότερο 25%, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πάρει 20 έδρες. Στη συνέχεια για κάθε 0,5% θα παίρνει μία επιπλέον έδρα. Δηλαδή: Με 25% παίρνει 20 έδρες, με 25,5% παίρνει 21 έδρες, με 26% παίρνει 22 έδρες κ.ο.κ. Και το ανώτατο όριο εδρών που θα μπορεί να πάρει το πρώτο κόμμα είναι οι 50.
Σύμφωνα με τον νόμο, ένα κόμμα που θα αγγίζει το 40% θα μπορεί να πάρει το μάξιμουμ του μπόνους των εδρών και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Σημειώνεται ότι, αν στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ίσχυε ο νέος εκλογικός νόμος, η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα με το ποσοστό που πέτυχε θα έπαιρνε μπόνους 49 έδρες.