Καταργεί ο Ερντογάν τη Συνθήκη του Μοντρέ και εμείς ούτε λέξη…

Καταργεί ο Ερντογάν τη Συνθήκη του Μοντρέ και εμείς ούτε λέξη…

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Ερντογάν αποφάσισε τώρα να καταργήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία επέτρεψε τον επανεξοπλισμό των Στενών, διασφαλίζοντας όμως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων και –υπό ορισμένους όρους– των πολεμικών.

Ο κ. Ερντογάν έχει βαλθεί να φτιάξει ένα τεχνητό κανάλι παράλληλο με τον Βόσπορο, ένα έργο φαραωνικό, που θα στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και θα αλλοιώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε ολόκληρη την περιοχή και πιθανότατα θα έχει συνέπειες και στα νερά του Αιγαίου, καθώς θα ανοίξει νέος δίαυλος επικοινωνίας των νερών του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ήδη φίλοι του επιχειρηματίες και επιχειρηματίες από το Κατάρ που συνδέονται με τον Ερντογάν έχουν αρχίσει να αγοράζουν εκτάσεις γύρω από τις αγροτικές περιοχές που θα διέλθει το νέο κανάλι. Ο κ. Ερντογάν δεν κρύβει ότι όταν υλοποιηθεί το έργο η κυκλοφορία των πλοίων θα κατευθυνθεί στο νέο κανάλι, όπου πλέον θα καταβάλλεται και τέλος διέλευσης.

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν και να γραφτούν για το έργο αυτό. Όμως αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιδράσει. Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι κρίσιμη διεθνής συμφωνία για την περιοχή και η χώρα μας, όπως και πολλές ακόμη χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη.

Δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάσει κατάφωρα μια τόσο εμβληματική διεθνή συμφωνία και να διατηρήσει το δικαίωμά της για εξοπλισμό των νησιών, αλλά να καταργήσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα… Ήδη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει κινητοποίηση και επαφές με τις άλλες συμβαλλόμενες χώρες.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ