Έρχεται θύελλα πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία!

Έρχεται θύελλα πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία!

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί και για την πρώτη κατοικία

-250.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν τα σπίτια τους
-Ο «Ηρακλής» ήρθε για να προστατεύσει τις τράπεζες και όχι τον δανειολήπτη

Απροστάτευτος παραδίδεται στο… ρόπαλο του «Ηρακλή» ο δανειολήπτης, ακόμη και εκείνος που έχει πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία. Και μάλιστα δεν θα προστατεύεται ούτε από το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Πάνω από 250.000 ακίνητα θα περάσουν σε ξένα χέρια, στα γνωστά «κοράκια», τα funds, που χωρίς σταλιά έλεος θα βγάλουν το… λάδι σε κάθε δανειολήπτη που έχει βάλει υποθήκη το σπίτι του.

Οι προθέσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους πάνω από 40 δισ. ευρώ. Και η επέλαση δεν έχει στόχο μόνο τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αλλά και νοικοκυριά που δεν τηρούν τη ρύθμιση των οφειλών τους και διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Να σημειωθεί ότι το ύψος των δανείων που είχαν πουληθεί σε funds μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 20,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούσαν στεγαστικά δάνεια. Αναμένεται, επίσης, ότι μέσα στο 2020 και στο 2021 θα γίνουν τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Σε σχέση με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν θα περιλαμβάνει προστατευτικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία και τούτο γιατί θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία για «την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών», η οποία ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Σωτήρας των τραπεζών ο «Ηρακλής» με τις πλάτες του Δημοσίου!
Στο μεταξύ, απόλυτη ασάφεια επικρατεί για τον ρόλο του «Ηρακλή» και είναι άγνωστο εναντίον ποιων θα κραδαίνει το ρόπαλό του. Όπως και υπέρ ποιων θα το χρησιμοποιεί.

Κανένας από τους δανειολήπτες δεν γνωρίζει ποιο κενό έπρεπε να καλυφθεί με τη δημιουργία του «Ηρακλή», αλλά η αίσθηση είναι ότι ο λόγος της… γέννησής του είναι η προστασία των τραπεζών και η σωτηρία των τραπεζιτών.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ και το Δημόσιο θα βάλει πλάτη με τις εγγυήσεις μέχρι 12 δισ. ευρώ που θα δώσει.

Ποδαρικό…
Ελάχιστες ώρες πριν από την εκπνοή του 2019 έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης με σκοπό τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Οι πρώτες καταβολές έγιναν σε τέσσερις πολίτες που ρύθμισαν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, στο πλαίσιο του ν. 4605/2019. Το ποσοστό επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου ανέρχεται σε 40% – 50%.

Οι καταβολές αυτές έρχονται να δικαιώσουν τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φώτης Κουρμούσης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ