Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 10 έως 15%
– Την 1η Ιουνίου οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις
Τη «βεντάλια» των αλλαγών που φέρνει στις ζωές εκατομμυρίων ασφαλισμένων το νέο ασφαλιστικό περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έρχονται αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Το παραπάνω προβλέπεται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που πρόκειται να τεθεί στη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιανουαρίου.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία ημέρα ασφάλισης.
«Οι προβλεπόμενες αυξήσεις και για τις κύριες και για τις επικουρικές συντάξεις κινούνται μέσα στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που συγκρατεί τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας συνδυαστικά με τις επιταγές των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ», εξηγεί στο «ΒΗΜΑ» ο υπουργός Εργασίας.
Πέραν των παραπάνω, προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5 έως 200 ευρώ, προβλέπεται και για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είχαν περικοπεί με τον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16).
Τη «βεντάλια των αυξήσεων» στις καταβαλλόμενες αλλά και στις μελλοντικές συντάξεις, που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019, περιγράφει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξής του.
Ο υπουργός προσδιορίζει το εύρος των ωφελουμένων από τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν τόσο τους συνταξιούχους που έχουν λάβει σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όσο και όσους λάβουν σύνταξη μετά την ισχύ του νέου νόμου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η εθνική σύνταξη θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και εξηγεί πως με τα νέα ποσοστά ανταπόδοσης «επιβραβεύονται» – οικονομικά – όσοι παραμένουν πολλά χρόνια στον ενεργό εργασιακό βίο.
«Δεν θίγεται η αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού που αποτελείται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη παραμένει η ίδια, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνεται σημαντικά η ανταποδοτικότητα του συστήματος για όσους παραμένουν πολλά χρόνια στον εργασιακό τους βίο», εξήγησε.
Με τον νόμο καθιερώνεται νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης και δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να υπαχθούν σε αυτό. Επίσης περιέχεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και – προς τούτο – προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός χαρακτηρίζει ως «καινοτόμο σύστημα» την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς και σημειώνει ότι οι νέοι επαγγελματίες θα απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς με χαμηλότερες εισφορές τα πρώτα πέντε έτη της ασφάλισής τους.
Επαναλαμβάνει την υπόσχεσή του για ταχεία απονομή των συντάξεων, με αφετηρία την έκδοση των πρώτων «ψηφιακών συντάξεων» την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενώ προσδιορίζει τις εκκρεμότητες της προηγούμενης διακυβέρνησης σε ένα εκατομμύριο κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα, όπως και συντάξεις χηρείας και επανυπολογισμούς που δεν έγιναν.
Πηγή: newpost.gr